Implicatia anhidrazei carbonice II si IVin secretia gastrica acida

Trimis la data: 2013-09-06 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Au fost selectate trei grupuri de cate 10 voluntari sanatosi carora li s-a administrat acut urmatoarele terapii:
- grup 1 - histamina
- grup 2 - pentagastrina
- grup 3 - acetilcolina

Rezultate
La toate grupele examinate administrarea de secretagogi creste activitatea AC II din hematii si debitul acid bazal.
Concluzii
Rezultatele arata ca toti secretagogii majori ai secretiei gastrice acide sunt activatori puternici ai anhidrazei carbonice II din hematii, enzima care reflecta activitatea aceleasi enzime din mucoasa gastrica.
Aceste date dovedesc o corelatie directa intre efectul activator asupra anhidrazei carbonice si cel de stimulare a secretitiei gastrice acide. Cu cat efectul de activare al enzimei este mai puternic cu atat mai mult creste stimularea secretiei acide.

PREMISELE STUDIULUI
Este bine cunoscut faptul ca secretia gastrica acida este reglata prin mecanisme paracrine, endocrine si neurocrine.Activatorii majori ai secretiei gastrice sunt: histamina, gastrina si acetilcolina, iar cei mai importanti inhibitori endogeni sunt:colecistokinina, somatostatina,prostaglandinele si secretina.Cercetari de varf au dovedit existenta unor receptori specifici atit pe celula parietala-ca sursa de ioni H+,cat si pe celulele enterocromafine-casursa de histamina.

Cu toate ca sunt controversate datele privind mecanismul prin care secretia gastrica acida este activata sau inhibata de acesti agenti, pana acum au fost stabilite doua teorii:
1.Teoria formulata de Code care considera histamina ca mediatorul final comun.In lumina acestei teorii atit gastrina cit si acetilcolina ar elibera histamina prin stimularea celulelor enterocromafine,histamina care la rindul ei ar initia formarea de HCl prin cuplarea ei cu receptorul H2 ai celulei parietale.

2.Teoria receptorilor formulata de Grossman si Konturek care postuleaza ca receptorii H2 specifici de pe membrana celulei parietale,receptorii de gastrina si cei de acetilcolina se cupleaza cu toti stimuli majori ai secretiei gastrice acide, respectiv histamina, gastrina si acetilcolina. Prin aceasta cuplare stimul -receptor este initiata formarea acidului clorhidric in celulele parietale.

Pe linga aceste doua teorii mentionate anterior colectivul Prof. Puscas sugereaza o a treia teorie-Teoria pH-lui,care prezinta anhidraza carbonica ca element comun al celor trei receptori, de histamina, gastrina si acetilcolina in secretia gastrica acida. In acest caz, Histamina -calea finala comuna-conform teoriei lui Code sau Teoria celor trei receptori emisa de Grossman-Koturek au ca element comun AC IV din membrana celulei parietale conform teoriei pH-lui.Acest concept dual privind transmiterea semnalelor in celula este valabil, conform acelorasi rezultate,in tot sistemul secretor, vascular si renal.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.