Implicatiile didactice ale teoriei lui Gardner

Trimis la data: 2014-06-05
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Blidar Crina
Dimensiune: 229kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Invatamantul contemporan se indreapta spre o educatie intelectuala diferentiata. Instruirea diferentiata se constituie ca un invatamant pe masura elevilor, ceea ce conduce la formarea capacitatilor de autoinstruire si dezvoltarea nevoii de invatare continua. Astfel, invatatorul nu transmite cunostinte, ci organizeaza, indruma activitatea de invatare, asista la formarea capacitatilor de autoinstruire, asigura adaptarea la situatii noi. Totodata, instruirea diferentiata permite valorificarea potentialului fiecaruia si in acelasi timp, identi-ficarea mai multor tipuri de indivizi si stiluri de invatare.

Referate similare:

Procesul de diferentiere trebuie sa asigure:
- diferentierea obiectivelor de invatare (luarea in considerare a faptului ca elevii dispun de niveluri diferite de cunoastere si intelegere, ca nu au acelasi stil de invatare si nu vor invata in acelasi ritm);
- diferentierea activitatilor de invatare (initierea de activitati care sa tina seama de stilurile de invatare si de preferintele tuturor elevilor din grup);
- diferentierea evaluarii (folosirea unor instrumente de evaluare variate, multiple, inclusiv instrumente care implica elevii in actiuni de autoevaluare).

Diferentierea impune crearea unui mediu de invatare care sa asigure conditii ca elevii sa lucreze impreuna, sa invete cum sa invete, sa-si acorde sprijin sa-si dezvolte respectul fata de sine si respectul fata de ceilalti.Folosindu-ne de personaje din basme putem realiza o lectie de matematica atractiva aplicand teoria inteligentelor multiple cu ajutorul instruirii diferentiate. Cei care poseda inteligenta lingvistica pot fi solicitati sa redea pe scurt continutul unei povesti. (ex. Alba ca zapada) . Drumul parcurs de Alba ca Zapada catre casa piticilor poate fi presarat cu exercitii matematice pe care elevii trebuie sa le rezolve.

Exercitiile vor fi de diferite grade de dificultate. In functie de nivelul de pregatire, elevii vor fi solicitati sa le rezolve si astfel se va lucra diferentiat fara ca elevul sa simta acest lucru. Spun aceasta pentru ca elevul cu un potential de invatare scazut nu trebuie catalogat ca fiind un elev slab si marginalizat. Din contra, trebuie incurajat, sustinut, indrumat, solicitat si chiar laudat. In finalul lectiei scolarii pot fi impartiti pe grupe de elevi pe tipuri de inteligenta si solicitati sa rezolve cate o cerinta asa cum am aratat mai inainte in cadrul unui curs optional, realizandu-se astfel feed-back-ul lectiei.

Pornind de la premiza ca nu invatatorul/profesorul reprezinta sursa cea mai importanta, ci elevii, este esential sa se incurajeze participarea si valorizarea resurselor acestora astfel incat fiecare elev sa poata arata ceea ce stie, sa poata intelege nivelu la care a ajuns, ce este necesar sa faca in continuare pentru a progresa in ritmul necesar.

Cu toate acestea trebuie sa nu folosim aceste inteligente ca niste etichete, de asemenea fiecare elev e unic, diferit de ceilalti, fiecare elev invata in felul lui, si sa respectam, valorizam si hranim diferentele dintre indivizi. Fiecare avem puncte tar/ slabe din punct de vedere al tipurilor de inteligenta, iar pe langa acestea exista determinari genetice, dar si influente de mediu.

De asemenea, tipurile de inteligenta se dezvolta diferit la elevi si cu viteze diferite iar noi trebuie sa predam astfel incat sa favorizam dezvoltarea tuturor tipurilor de inteligenta si sa nu judecam (apreciem) elevii dupa ceea ce nu stiu- pot, ci dupa ceea ce stiu/ pot (potentialul individual), trebuie sa analizam nu cat de inteligent este elevul, ci cum este el inteligent si sa constientizam ca exista diferite tipuri de invatare. Inteligentele multiple ne ajuta sa rezolvam si probleme de disciplina (elevi dificili) si nu trebuie sa uitam ca nici o metoda nu e buna pentru toti, oricand.

Inteligentele sunt legate de continuturi. Fiecare individ se raporteaza diferit la aceste continuturi. Datorita combinatiei de inteligente, unii copii sunt interesati, ganditori si angajati in anumite activitati in timp ce aceeasi copii devin irascibili, impulsivi si neatenti la alte continuturi. Sta in puterea noastra sa recunoastem diferitele tipuri de inteligente fiind atenti noi insine la cei din jur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.