Implicatiile noilor programe asupra procesului invatarii

Trimis la data: 2007-03-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 1427
Autor: Sorina J.
Dimensiune: 15kb
Voturi: 45
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Programele scolare reprezinta documente oficiale de planificare a continutului invatamantului bazat pe 'un ansamblu de actiuni proiectate special pentru a suscita instruirea. Schimbarea la nivelul programelor si al manualelor se vede dublata de o schimbare la nivel de strategii didactice,al atitudinilor ,al managementului clasei.Daca este posibil ca prima schimbare sa se produca foarte repede ca urmare a unor actiuni externe,cea de-a doua este mai dificila ,neliniara,cere efort,timp si implicare 'este de fapt schimbarea care tine de profesor.
Este vorba aici de un proces si nu de un eveniment.Odata inteleasa ratiunea acestor ,va aparea si o modificare la un nivel mai profund si anume acela al valorilor,al viziunii asupra continuturilor si a semnificatiei lor,al practicii didacticii didactice.Atat aspectele obiective ale schimbarii cat si perceptia individuala ,subiectiva a acestuia ,trebuie urmarite pentru constientizarea dificultatilor si a capcanelor care apar.Astfel,schimbarea va ramane declarata ,acceptata dar nu realizata.

Schimbarea modului de proiectare curriculara are in vedere trecerea de la centrarea pe continut la centrarea pe elev,care presupune deplasarea accentului in activitatea didactica:

de la aspectele teoretice ( sa stie ca ) la aspectele practice ( sa stie sa );
de la cantitate ( cat ) la calitate ( cum ): trecerea de la un volum mare de informatii nestructurate la informatii structurate care sa permita legaturi de sens intre acestea;
de la predare la invatare : profesorul nu tine un discurs ,ci intermediaza cu invatarea;
de la evaluarea interna la evaluarea externa : aparitia in perspectiva a unor descriptori de performanta va permite o evaluare unitara si individualizata ,care sa asigure depistarea dificultatilor concrete pe care le intampina elevii in invatare,pentru a-i putea ajuta in mod adecvat in depasirea acestora;

Asistam la unele modificari previzibile in mare parte ,carora scoala si educatia va trebui sa le faca fata prompt si cu rezultate pozitive.
La noi,doua au fost principalele cauze care au determinat aparitia si mentinerea unei crize generale a intregului invatamant.

Prima a fost trecerea de la un invatamant marcat pe un sistem totalitar la un invatamant democratic.Renuntarea rapida si aproape in totalitate la structurile ,programele si manualele scolare si chiar la regimul zilnic (orar,zile de scoala) pe nepregatite,a provocat o mare deruta si un haos in functionarea vechiului sistem.Ruptura care a avut loc odata cu rasturnarea scarii valorilor impusa anterior,a facut foarte dificila,daca nu chiar imposibila,o adaptare rapida la noile cerinte impuse de un invatamant democratic.

Cea de-a doua criza importanta a fost proiectarea ,redactarea si aplicarea unei Legi a Invatamantului ,care incearca sa reaseze invatamantul pe alte baze stiintifice.

Orice reforma produce o ruptura,un gol in circulatia informatiei,in schimbarea mentalitatilor.

Proiectarea programei scolare in perspectiva curriculara presupune elaborarea unor raspunsuri la patru intrebari fundamentale:

a) Pentru ce invatam?......-stabilirea criteriilor de elaborare a programei prin rapoarte la finalitatile macrostructurale(ideal pedagogic-scopuri pedagogice);
b) Ce invatam?......-alegerile continuturilor programei in raport cu obiectivele pedagogice generale si specifice si cu cerintele pedagogice;
c) Pentru cine invatam?......-structurarea continuturilor programei in raport cu posibilitatile de invatare ale elevului,intemeierii optimizarii corelatiei dintre informare-formare-dezvoltare;
d) Cum invatam?......-modelele si conditiile necesare pentru valorificarea deplina a capacitatii de invatare ale elevului.

Structura programei scolare presupune ierarhizarea cunostintelor la nivelul unor tipologii pedagogice,definitivata in functie de obiectivele generale si specifice asumate in sens prioritar formative.O asemenea tipologie ierarhica angajeaza cinci tipuri de cunostinte:

cunostinte de baza-care formeaza nucleul ,cunostinte indispensabile pentru formarea-dezvoltarea personalitatii elevului in perspectiva educatiei permanente.
cunostinte functionale care stimuleaza intelegerea fenomenelor studiate prin redefinire si rationare ,in diferite contexte de transfer operational.
cunostinte deschise care antreneaza orizontul cultural al elevului “in sens gratuit”.
cunostinte inchise-care incarca memoria.

Structura programei presupune ierarhizarea la nivelul programelor scolare asigura:ponderea formativa a informatiei dependenta la valoarea sa metodologica si practica perfectibila la timp;deschiderea psihosociala multipla a obiectelor sau a modulelor de invatamant,cu relevanta indisciplinara;eliminarea balastului informational prin rapoarte la conceptual de “trunchi comun de cultura generala”,operabil la toate nivelurile sistemului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.