Importanta Planului Marshall in istoria constructiei Uniunii Europene

Trimis la data: 2015-11-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: zadakiel
Dimensiune: 418kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cel de-al Doilea Razboi Mondial, a avut un impact deosebit lasand in urma sa o Europa saracita aproape complet, distrusa din punct de vedere economic si intr-o criza politica. Primele guverne postbelice, au trecut la masuri ce aveau ca scop instaurarea unui control mai accentuat al statului asupra principalelor ramuri economice si asupra pietei. Insa criza nu a disparut si a atins punctul culminant in cursul anilor 1946 - 19471. 1. Cunoscutul istoric britanic Timoty Garton Ash indica trei acceptiuni ale termenului de european, cea mai importanta semnificatie fiind cea politica, termenul, desemnandul pe acela ce s-a angajat in proiectul de intergrare europeana, ce a fost initiat in Europa de Vest in deceniul de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si care investeste cu increderea sa acea institutie centrala in care acest proiect si-a gasit materializarea, adica ceea ce azi se numeste Uniunea Europeana2.
Anul 1947 reprezinta poate cel mai important an din perioada postbelica. In acest an, problemele cu care se confruntau statele europene au atins cote maxime. In primul rand, exista problema proviziilor alimentare. Granarele din estul Europei nu mai reprezentau nici ele o sursa de hrana, deoarece erau aproape epuizate datorita secetei din ultimii ani si a reformelor agrare aplicate. Odata cu disparitia Germaniei de pe piata europeana, s-a produs un dezechilibru in comert, iar productia industriala a fost impotmolita datorita lipsei resurselor de carbuni din bazinul Ruhr. In aceste conditii, Europa s-a orientat spre Statele Unite ale Americii, avand loc o crestere a cererii de produse americane.

Hamilton Fish, redactor la publicatia Foreign Affairs, a subliniat foarte bine situatia Europei, intr-un articol de-al sau in iulie 1947: "Totul e neindestulator: prea putine trenuri, tramvaie, autobuze si automobile care sa transporte oamenii la lucru in timp util (...); prea putina faina pentru paine fara aditivi, ca si asa nu-i de ajuns pentru cei care muncesc din greu; prea putina hartie pentru ziare, care nu raporteaza decat o particica din ce se intampla in lume; prea putine seminte pentru culturi si prea putine ingrasaminte; prea putine case cu prea putine geamuri de pus in ferestre; prea putina piele pentru incaltari, lana pentru haine, gaz pentru gatit, bumbac pentru scutece, zahar pentru dulceata, untura pentru prajit, lapte pentru prunci, sapun pentru rufe"3.

In acest context era nevoie de un plan care sa puna capat situatiei nefavorabile din zona europeana. In anul 1947, in urma unei intalniri a ministrilor aliati de Externe, secretarul de stat american George C. Marshall, dupa ce a luat la cunostinta situatia Europei, a fost convins ca era nevoie de o resuscitare a sa, iar initiativa trebuia sa vina de la Washington4 .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.