Importanta ameliorarii plantelor

Trimis la data: 2014-07-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 1
Autor: Andreea_D
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ameliorarea plantelor - ad melior (limba latina) = la mai bine - reprezinta stiinta aplicativa care foloseste legile geneticii, legile ereditatii in vederea obtinerii de material biologic nou, soiuri si hibrizi precum si pentru producerea de samanta si material saditor pentru cultura.
Crearea de soiuri si hibrizi prezinta importanta pentru faptul ca in economia unei culturi, soiul contribuie cu 30% din pretul produsului respectiv.
Odata creat un material biologic, acesta isi mentine proprietatile, caracterele si insusirile o perioada de 10-20 de ani timp in care se economiseste 30% din pretul produsului respectiv.
Este o stiinta aplicata si care are legatura cu alte discipline dupa cum urmeaza: Genetica - foloseste legile acesteia pentru orice combinatie hibrida, pentru obtinerea efectului heterozis, pentru selectia formelor mutante, pentru obtinerea formelor poliploide;
Fiziologia - in procesul de creare a soiurilor este nevoie sa se cunoasca procesele de crestere si dezvoltare, perioada de vegetatie, diferite fenofaze pentru fiecare specie in parte;
Biochimia - pentru cunoasterea proceselor de acumulare a diferitilor compusi chimici, substantelor organice, substantelor minerale care vor alcatui produsul principal.

Fitopatologia - pentru a cunoaste biologia fiecarui agent fitopatogen pentru care sa gasim gene de rezistenta care vor fi inoculate in materialul respectiv;Entomologia - pentru a cunoaste biologia daunatorilor in crearea de soiuri rezistente;Viticultura, pomicultura, legumicultura - pentru a se putea stabili cele mai bune tehnologii care sa corespunda cerintelor soiurilor respective;Management, marketing - in sensul de a putea cunoaste cerintele pietei in momentul in care soiul va fi terminat si scos in productie.

Etapa ameliorarii empirice dateaza de la inceputul luarii in cultura a unor specii pana spre inceputul secolului 18 si pana la descoperirea sexelor la plante cand pe baza selectiei facute de om si completata cu selectia naturala s-au obtinut populatii locale, soiuri locale pentru mai multe specii. Acestea au fost purtate dintr-un areal in altul odata cu popoarele migratoare fiind imbunatatite nestiintific si asigurand necesarul de hrana pentru populatiile care le utilizau.
Plantele existente in momentul de fata s-au format in anumite areale de pe glob acolo unde au gasit conditii optime de crestere si dezvoltare, acestea fiind numite centre de origine.

Ca urmare a evolutiei, a actiunii omului, exista la ora actuala anumite areale pe glob unde o anumita specie este mai bine dezvoltata si are mai multe "rude apropiate", varietati, convarietati, specii, subspecii care formeaza asa numitele centre genice.
Centrele de origine sunt reprezentate de acele areale de pe glob unde s-au format pentru prima data unele specii de plante.
Centrele genice reprezinta acele suprafete unde se gaseste cea mai mare diversitate de forme, cea mai mare frecventa a genelor pentru o anumita specie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.