Importanta bacteriilor in viata omului si a planetei

Trimis la data: 2007-10-05
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 11723
Autor: Alina
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1070
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bacteriile sunt organisme unicelulare sau coloniale, răspândite pretutindeni în natură, în sol, în apa, în aer, în corpul plantelor, animalelor şi al omului. O celulă bacteriană este formată din: perete celular, membrană, citoplasmă şi substanţă nucleară difuză, numită nucleoid. La exteriorul peretelui celular, unele bacterii pot fi înconjurate de o capsulă gelatinoasă .
Bacteriile pot prezenta unul sau mai mulţi cili dispuşi de jur împrejurul celulei sau la unul din capetele ei. Forma bacteriilor poate fi: sferică (coci), de bastonaş (bacili), de virgulă (vibrioni), de spirală (spirili).

Majoritatea bacteriilor au nutriţie heterotrofă. Unele se hrănesc cu substanţe oganice pe care le descompun până la produşi simpli - bacterii saprofite, iar altele utilizează substanţele organice din celulele vii, producându-le diferite boli -bacterii parazite.

Reproducerea se realizeaza prin amitoză.
2.Importanţa unor bacterii în unele ramuri industriale

Biotehnologiile tradiţionale sunt utilizate cu succes în industria alimentară. La baza lor se află procesele de fermentaţie – descompunerea substanţelor organice- în condiţii aerobe sau anaerobe şi formarea produselor intermediare (acetonă). Diferite tipuri de microorganisme: drojdiile (fermentaţia alcoolica), bacteriile lactice (fermentaţia lactică) pot provoca procesul de fermentaţie. Caşcavalul se pregăteşte din lapte cu utilizarea bacteriilor speciale (uneori şi a ciupercilor).

3.Bolile pe care le provoacă bacteriile.Antibiotice

bacteriile se înmulţesc foarte repede în organismul uman şi în alimente: în doar 9 ore, o bacterie dă naştere la alte 100 milioane de bacterii. Pneumonia- este boala caracterizată prin inflamarea plamânilor si care este cauzată de bacterii, viruşi sau iritanţi chimici. Este o infecţie sau o inflamare gravă în care plamânii se umplu cu puroi sau alte lichide.

Scarlatina-este cauzată de bacteria numita Streptococul beta-hemolitic din grupul A. Este sensibil la dezinfectante. Este sensibil la antibiotice în special la penicilina. Unele dintre cele mai bune remedii pentru bolile provocate de bacterii sunt antibioticele care trebuiesc luate numai sub prescripţia medicului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.