Importanta industriei agroalimentare

Trimis la data: 2006-03-12 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Octavian-teodor Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Importanta industriei agroalimentare"
Industria alimentara reprezinta una din cele mai importante ramuri ale industriei producatoare de bunuri de consum. Importanta acestei industrii in cadrul economiei nationale este deosebita, tara noastra fiind in materii prime naturale, necesare obtinerii produselor folosite in alimentatie. Produsele alimentare se obtin prin prelucrarea materiilor prime foarte diverse, care in decursul proceselor tehnologice sufera transformari de natura fizica, chimica, mecanica sau biochimica.
Pe langa oxigen si apa produsele alimentare ocupa un rol important in viata omului.
"Importanta industriei agroalimentare"

"Importanta industriei agroalimentare"
Printre primele locuri se afla industria panificatiei; materiile prime necesare fiind faina si apa, iar produse alimentare din aceasta industrie caracterizandu-se prin urmatoarele: valoare nutritiva ridicata, grad mare de asimilare a componentelor care nu au fost supuse unor tratamente termice puternice, conservabilitate pe termen lung, precum si rapiditatea si simplitatea pregatirii.

"Importanta industriei agroalimentare"
O alta industrie importanta este cea a zaharului. Acesta este un produs valoros din punct de vedere nutritive si se intrebuinteaza la conservarea fructelor, la prepararea anumitor bauturi alcoolice etc.
Industria uleiurilor si grasimilor vegetale si animale are un rol deosebit de important.

"Importanta industriei agroalimentare"
Uleiul de floarea-soarelui contine vitamina E cea care asigura agentii antioxidanti din organism, contribuind la incetinirea proceselor de imbatranire. Uleiul de porumb este foarte important pentru femeile insarcinate si copii.

"Importanta industriei agroalimentare"
Uleiurile vegetale contin cantitati importante de acizi grasi. Margarina este un produs care poate inlocui untul, preparat dintr-un amestec de grasimi animale sau vegetale, prin emulsionare in apa sau lapte.

"Importanta industriei agroalimentare"
Industria conservelor. Conservele sunt produse de natura vegetala sau animala, care supusa unui anumit tratament fizic sau chimic isi pastreaza proprietatile pentru un timp mai indelungat. Industria laptelui. Laptele este un lichid alb opac, cu duritate mai mare ca a apei, cu gust dulceag. Asigura circa 662 cal/zi. Si poate fi consumat ca atare sau prelucrat sub forma d iaurt, unt, smantana.

"Importanta industriei agroalimentare"
Industria carnii. Carnea este cel mai important produs deorigine animala care intra in alimentatia omului. Carnea de taurine asigura o mare cantitate de proteine, calciu, fosfor, vitamine. Valoarea energetica este de 205-210 kcal/100gr.

Nici una dintre aceste industrii nu este mai importanta decat cealalta intrucat, ele nu pot fi comparate pentru ca nu satisfac aceleasi nevoi.

2. FABRICAREA BERII

Cunoscuta din Antichitate, fabricarea berii este un fenomen ce exista inca de pe vremea cand babilonienii fabricau peste 30 de tipuri de astfel de bautura.

In componenta sa se gasesc glucide, proteine si zaharuri, ele avand o bogata valoare trofica. Materiile prime folosite in cadrul acestui proces sunt urmatoarele: apa, orzul si hameiul.


In ceea ce priveste apa se prefera ca aceasta sa fie extrasa din forajele de mare adancime dandu-i astfel un grad de puritate mai mare
Astfel pentru obtinerea a 1 litru de bere se folosesc 50 de litri de apa. Berea poate fi definita ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate, fiert cu hamei si care are o bogata valoare trofica data de glucidele, proteinele si zaharurile din compozitia maltului


FABRICAREA MALTULUI

Fabricarea maltului reprezinta transformarea enzematica a amidonului din bobul de orz. Maltul este principala materie prima folosita la fabricarea. Ca materii prime la fabricarea maltului sunt orzul si orzoaica, care sunt supuse mai intai unei receptii cantitative si calitative.

Inainte de depozitare, orzul este supus indepartarii tuturor impuritatiilor de natura organica sau anorganica. Orzul curatat si sortat, este supus depozitarii in vederea maturarii. Astfel se procedeaza la umezirea boabelor timp de 2-3 zile ce are drept scop cresterea umiditatii acestuia de la 12-14%. Tot in timpul inmuierii se realizeaza si curatirea orzului, indepartandu-se si ultimele resturi de impuritati sub forma orzului plutitor.

Dupa acest proces (inmuiere) are loc germinarea orzului iar la sfarsitul germinarii se obtine maltul verde. Dupa uscare maltul este supus curatirii de radicele, care prezinta un gust amar si sunt higroscopice favorizand absorbtia de apa in bob la depozitare. Fierberea mustului cu hamei are ca scop principal solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Mustul de bere obtinut cu extractul primitiv corespunzator sortimentului de bere fabricat, este apoi trecut la fermentare primara si insamantat cu drojdie de bere sub forma unei culturi pure, obtinuta prin multiplicarea in faza de laborator si in statia de culturi pure. In cursul operatiei urmatoare de fermentare secundara are loc saturarea berii cu dioxid de carbon, limpezirea si finisarea gustului berii.

Dupa terminarea fermentatiei secundare berea este filtrata si pasteurizata pentru prelungirea conservabilitatii.

FERMENTAREA MUSTULUI DE MALT

Fermentatia mustului are loc in doua faze :

- fermentatia principala sau primara (unde are loc transformarea celei mai mari parti din zaharul fermentescibil in alcool si bioxid de carbon rezultand berea tanara) ;

-fermentatia secundara sau maturare(se continua fermentatia extractului, iar berea se limpezeste, se satureaza in bioxid de carbon si isi finiseaza gustul si aroma).

-Faza initiala : dureaza 24 de ore, si se caracterizeaza prin multiplicarea drojdiilor, mustul din lin acoperindu-se dupa 12-16 ore de la insamantare cu un strat alb de spuma.

Fermentatia primara

- Faza de creste joasa : dureaza intre 1-2 zile, in care spuma se dezlipeste de la marginea linului si ia o forma ondulata. Datorita bioxidului de carbon care se degaja in cantitate mare se aduna in stratul de spuma suspensii care o cooreaza treptat in galben-brun.

- Faza de creste inalta : incepe in ziua a patra si dureaza 2-3 zile, si se caracterizeaza prin activitatea fermentativa maxima a drojdiei.

- Faza de scadere a crestelor : dureaza intre 2-4 zile si consta in scaderea stratului de spuma si transformarea lui intr-o pelicula de culoare brun-murdar, formata din rasini de hamei si proteine

Fermentatia secundara

Principalele transformari care au loc la fermentatia secundara sunt urmatoarele :
- fermentarea principala sau chiar totala a restului de extract pe care il contine berea tanara ;
- saturarea berii in bioxid de carbon la temperaturi scazute si sub presiune ;
- limpezirea naturala a berii ;
- maturarea proriu-zisa, prin care se intelege finisarea gustului si aromei berii.


FILTRAREA BERII

Este cel mai delicat moment deoarece sunt mari riscuri de infectare cu microorganisme. Se realizeaza cu kiesselyur (pamant de difuzori) si se numeste filtrare aluvionara.

Berea livrata in consum trebuie sa isi pastreze calitatile senzoriale un timp cat mai indelungat si de aceea se aplica masuri speciale de stabilizare a berii prin diferite metode, dintre care pasteurizarea fiind cea mai folosita. .

Superfiltrarea (sterilizarea la rece) Pentru marirea termenului de valabilitate al berii produse se realizeaza o superfiltrare prin congelare. Berea se ingheata si se filtreaza cristalele de gheata de bere, rezultand o bere cu continut de alcool mai mare.

IMBUTELIEREA BERII

Berea se imbuteliaza in sticle, butoaie si PET-uri. Sticlele si butoaiele ce sunt refolosibile se spala in prealabil. Umplerea sticlelor se face dupa principiul izobarometric cu masini automate de imbuteliat iar dupa umplere inchiderea se face cu capsule metalice prevazute cu rondele din plastic pentru etansare. Etichetarea se face automat . Sticlele se aseaza in ambalaje de plastic (navete ) si sunt depozitate. Livrarea se face insotita de certificat de calitate.

APRECIEREA SENZORIALA
1.Dupa culoare berile sunt : de culoare deschisa ( blonda ) ;
-de culoare inchisa ( bruna ) cu nuante diferite in cadru fiecarui tip.

2.Dupa drojdia utilizata la fermentatie se disting :
- beri de fermentatie inferioara ;
- beri de fermentatie superioara.

3. Speciala :
- fara alcool, pentru soferi, are maxim 0,3% alcool ;
- hipocalorica, pentru diabetici, are maxim 1% glucide ;
- bere cu continut redus de alcool, 1,5 %, pentru tineri ;
- dietetica ;
- nutritiva ;
- caramel

3. OBTINEREA ULEIULUI COMESTIBIL

In ceea ce priveste fabricarea uleiurilor, acestea se produc din grasimile plantelor vegetale, grasimi ce sunt mult mai valoroase pentru organismul uman intrucat acestea nu formeaza colesterol. Plantele oleaginoase ce pot fi folosite in acest proces sunt: palmierul de Indonezia, maslinul, floarea soarelui, soia, bumbacul, (produce un ulei dietetic) avand dezavantajul unei dificile rafinari. In functie de procentul in grasimi plantele oleaginoase sunt peste 30%(Floarea -Soarelui) si plante sub 30% (Soia).

Receptia materiilor prime, pe ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.