Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului

Trimis la data: 2008-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.12 / 10
Downloads: 7733
Autor: Axel4all_of_u
Dimensiune: 7kb
Voturi: 254
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
Dezvoltarea tehnicii a adus cu ea nenumărate avantaje, dar nu lipsesc dezavantajele, limitele ei. Astfel se întrerup canalele de comunicare socială, de deschidere către umanitate.
Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
De aceea se impune utilizarea unor metode ce valorizeaz─â sentimentul de apartenent─â la grup, solidaritatea, spiritul de echip─â, respectarea normelor.o astfel de metod─â este jocul.

Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
Jocul este o activitate uman─â dominanta in copilarie, prin care copilul ├«┼či satisface imediat, dup─â posibilit─â┼úi, propriile dorin┼úe, ac┼úion├ónd con┼čtient ┼či liber ├«n lumea imaginar─â pe care ┼či-o creeaz─â singur. Aceast─â activitate nu este specific─â doar copilului, ea ├«nt├ólnindu-se ┼či la adolescen┼úi, la maturi, sau chiar la bunici.

Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
Cu toţii ne refugiem deseori într-o lume imaginară, pe care ne-o creem plină de vise, de dorinţe ce se împlinesc, de imaginaţie, o lume paradisiacă în care restricţiile lipsesc. În crearea lumii imaginare omul transpune realul în imaginar.

Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
├Än gr─âdini┼ú─â aceast─â activitate nu este o activitate lipsit─â de importan┼ú─â ┼či seriozitate.To┼úi ne aducem aminte c─â multe lucruri le-am ├«nv─â┼úat aici prin joc, el fiind practice singura metod─â prin care noi puteam asimila ceva nou.

Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului
Jocul are rol terapeutic pentru cei carenu au dezvoltat─â ini┼úiativa ┼či curajul de a intra ├«n competi┼úie.Prin joc se elibereaz─â de timiditate ┼či intr─â cu toate for┼úele ├«n joc. Nu se mai teme a┼ča de tare de critica celorlal┼úi, deoarece personajul poate spune orice, iar repro┼čurile nu i se adreseaz─â lui personal, ci personajului.Prin joc se poare fortifica, ├«nt─âri voin┼úa ┼či aten┼úia.

Cercet─âtorii au demonstrat c─â jocul copilului este esn┼úial pentru dezvoltarea personalit─â┼úii lui, ┼či c─â prin joc se dezvolt─â capacit─â┼úile ┼či competen┼úele de baz─â.Scopul jocului este ac┼úiunea ├«ns─â┼či, capabil─â de a satisface imediat dorin┼úele sau aspira┼úiile copilului.Prin atingerea scopului, se restabile┼čte echilibrul vie┼úii psihice.

Importan┼úa locului pe care-l ocup─â jocul ├«n via┼úa copilului este dat─â de faptul c─â jocul satisface dorin┼úa fireasc─â de manifestare, de ac┼úiune ┼či de afirmare a independen┼úei copilului.Prin joc copulul ajunge s─â cunoasc─â realitatea social, deprinde modele de conduit ┼či reflect la comportamentul propriu ┼či al celorlal┼úi.

Funcţiile jocului se schimbă în raport cu vârsta. Astfel, dacă pentru copil, jocul este o activitate fundamentală, pentru adult reprezintă un înlocuitor al activităţilor serioase .

Principalele fuc┼úii ale jocului sunt mentale ┼či motorii, functia principal─â fiind de realizare a eului, de manifestare a personalit─â┼úii . Ca func┼úie secundar─â putem enumera ÔÇô func┼úia de divertisment, pentruic─â ├«nl─âtur─â plictiseala pricinuit─â de lipsa activit─â┼úii; de element odihnitor, ┼čtiut fiind faptul c─â jocul obose┼čte mai pu┼úin; de relaxare.

Prin joc, atunci cand suntem mici, asimilam realul la eu ┼či, prin imitatie a eului la real. Tot prin joc ne descarc─âm energetic ┼či ne rezolv─âm anumite conflicte, ne form─âm ┼či ne inform─âm, socializ─âm cu al┼úii.

Ca valori ale jocului putem enumera:
- perfec┼úionarea senza┼úiilor ┼či percep┼úiilor,
- dezvoltarea spiritului de observaţie, a spritului de iniţiativă,
- dezvoltarea spiritului de echipă, a spiritului de competiţie,
- exersarea aten┼úiei ┼či a imagina┼úiei,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.