Importanta studierii etnofitoterapiei

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 5.95 / 10
Downloads: 159
Autor: Tatiana Slavu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Urmarind evolutia fitoterapiei de-a lungul istoriei umane urmarim totodata si evolutia cunoasterii umane, a evolutiei societatii, stiintei si tehnologiei, a gandirii si civilizatiei. Fitoterapia a cunoscut perioade de glorie, de succes, fara a fi scutita de nici de perioade de declin pentru a reveni astazi mai puternica decat oricand, acolo unde ii este locul, cunoscandu-se din ce in ce mai mult atat posibilitatile cat si limitele din cadrul celorlalte ramuri terapeutice, destinate pastrarii starii de sanatate a oamenilor.
Referindu-se la "concurenta" cu medicamentele de sinteza un om de stiinta roman din domeniul plantelor medicinale afirma ca "multe din medicamentele de sinteza au patruns cu viteza in terapie, unele s-au pastrat, dar cele mai multe au disparut ca o cometa, insa musetelul a ramas de mii de ani. Musetelul este simbolul plantelor medicinale si al fitoterapiei.

Dupa ce in antichitate si in evul mediu erau aproape singurele remedii cunoscute, la sfarsitul secolului XIX plantele mai reprezentau circa 80% din totalul arsenalului terapeutic. Descoperirea medicamentelor de sinteza, fapt definitoriu pentru secolul nostru si mai putin pentru cea de-a doua jumatate a secolului trecut, a dus progresiv la intrarea in penumbra, a mijloacelor terapeuticii proprii medicinei naturiste implicit fitoterapiei.

Tot acestora li se datoreaza si asa-numita "boala medicamentoasa", care cel putin in perimetrul tarilor dezvoltate ocupa locul al IV-lea in ierarhia mortalitatii (dupa boli cardio-vasculare, boala canceroasa si accidente rutiere).A fost suficient sa apara primele accidente, primele fenomene secundare nedorite, pentru a se pune intrebarea, daca omul cu bagajul sau limitat de enzime de metabolizare, este sau nu pregatit sa accepte aceste substante care nu se gasesc in natura si cu care in timpul evolutiei, nu a venit in contact.

Acestea nu pot fi asimilate, metabolizate, neputandu-se nici macar prevedea urmarile nefavorabile; noile aspecte patologice au creat o noua ramura a stiintei vindecarii, a terapeuticii - farmacovigilenta, cu scopul de a atrage atentia asupra riscurilor la care este expus omul prin utilizarea unor medicamente.Dar existand azi certitudinea ca plantele nu pot inlocui intotdeauna chimioterapeuticele, in ultimii ani se impune tot mai pregnant necesitatea realizarii unei simbioze intre fitoterapie, chimioterapie si celelalte tipuri de terapii naturiste.

Unicul criteriu ce se impune fiind cunoasterea reala a valorilor si riscurilor asumate de una sau de alta din metodele de terapie.
Exista o serie de cercetari si observatii care aduc in prim plan necesitatea sustinerii in continuare a fitoterapiei ca metoda de tratament:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.