Importul

Trimis la data: 2006-02-02 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Dana Ceparu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Importul
In momentul in care marfa a ajuns la destinatie, este preluata de comisionarul vamal care indeplineste in numele si in contul importatorului declararea in detaliu a marfurilor prin depunerea la autoritatile vamale a declaratiei scrise pentru importul, depozitarea si alte operatiuni de vamuire prezentarea marfurilor declarate la controlul vamal si achitarea la vama a drepturilor cuvenite bugetului de stat.

Importul
CERTIFICATUL DE CALITATE
Aici se mentioneaza ca exportatorul a fost verificat si atestat pentru fabricarea produsului respective in regim de asigurarea calitatii conform standardului de calitate ISO 9002, precum si faptul ca produsele care fac obiectul facturii si expediate catre importatori sunt in conformitate cu normele internationale de calitate in vigoare.

Importul
* CERTIFICATUL DE CONFORMITATE
Prin certificatul de conformitate se atesta ca marfa care face obiectul exportului a fost produsa in concordanta cu specificatiile tehnice stipulate in contract. Se elibereaza de catre firma producatoare.

Importul
* CERTIFICATUL DE ORIGINE
In acest document se specifica tara de origine a produselor avand in vedere ca ea poate fi definite de tara exportatorului. El permite obtinerea unor facilitati vamale de catre importator. Astfel, in cazul in care intra tarile partenere exista acorduri ce prevad taxe preferentiale, importatorul va trebui sa dovedeasca cu certificatul de origine dreptul sau la o taxa vamala mai redusa sau la o scutire de taxe vamale. El asigura respectarea masurilor de politica comerciala din tara importatoare.

Importul
* PACKING LIST-UL
In acest document se specifica modul de ambalare pentru transport si numarul de colete, numarul paletilor, dimensiunea lor, modul in care produsele sunt distribuite pe acel palet, greutatea pe unitatea de ambalare, greutatea neta totala a produselor de pe acel palet. Se mai specifica greutatea neta si bruta a marfurilor transportate, precum si valoarea lor.

Importul
• COPIA DOCUMENTULUI DE TRANSPORT
• Documentele de transport cunoscute in tranzactiile internationale sunt:
- conosamentul maritim;
- scrisoarea de trasura feroviala;
- scrisoarea de trasura rutiera;
- scrisoarea de transport aerian.

Importul
In cazul nostru, s-a utilizat scrisoarea de trasura rutiera – CMR. Acest formular cuprinde urmatoarele mentiuni:
- locul si data intalnirii;
- numele si adresa expeditorului;
- numele si adresa transportatorului;
- locul si data primirii marfii si locul prevazut pentru predarea ei;
- numele si adresa destinatarului;
- denumirea curenta a marfii si felul ambalajului;
- numarul coletelor, greutatea bruta sau cantitatea astfel exprimata a marfii;
- instructiuni necesare formalitatilor de vama si mentiunea ca transportul este supus regulilor stabilite prin CMR si nici unei alte reglementari contrare;
- se intocmeste in trei exemplare:
-un exemplar se remite expeditoruli
-al doi-lea insoteste marfurile pana la destinatar;
-al trei-lea exmplar se retine de catre destinatar.

Importul
In momentul in care marfa a ajuns la destinatie, este preluata de comisionarul vamal care indeplineste in numele si in contul importatorului declararea in detaliu a marfurilor prin depunerea la autoritatile vamale a declaratiei scrise pentru importul, depozitarea si alte operatiuni de vamuire prezentarea marfurilor declarate la controlul vamal si achitarea la vama a drepturilor cuvenite bugetului de stat.

Importul
Vamuirea bunurilor

Declaratia vamala de import (DVI) este documentul intocmite de catre comisionarul vamal (in cazul de fata) prin care se prezinta documentele necesare vamuirii. Este insotita de un desfasurtor D.V.I. unde sunt prezentate detaliat bunurile importate, valoarea transportului pentru aceste bunuri separate, valoarea vamala a marfurilor si valoarea TVA.

Pe langa declaratia vamala, importatorul trebuie sa depuna la organelle vamale si o serie de alte documente:
- factura;
- cerificat de origine;
- certificat de calitate si conformitate;
- packing list;
- certificat de inmatriculare si codul fiscal ale importatorului;
- declaratia privind valoare in vama.

Importul
Procedura vamala
Reprezinta ansamblul formalitatilor pentru vamuirea marfurilor. Cuprinde printer altele stabilirea regimului vamal la cre este supusa marfa si in baza caruia se stabilesc taxele ce urmeaza a fi platite precum si controalele ce vor fi effectuate. In studiul de caz prezentat este vorba de controlul documentelor, controlul fizic, controlul financiar astfel incat marfa sa fie declarata libera de vama. Marfa ajunsa la importator se receptioneaza si se intocmeste o nota de intrare receptie (NIR) in baza declaratiei vamale.

Importul
Efectuarea platii

Avand in vedere ca este o plata externa, acest ordin de plata poarta numele de declaratie de plata valutara externa (DPVE). Conform acordului intre IMPORTATOR si EXPORTATOR plata contravalorii marfii se efectueaza la cel mult 45 de zile de la data intocmirii facturii, deci, modalitatea de plata folosita este ordinul de plata.

Importul .* LICITATIA VALUTARA
Primul pas in cadrul efectuarii platii este licitatia valutara. In cadrul acestei etape, SC IEMI SA emite catre banca EximBanc un ordin de cumparare de valuta.

Ordinul de cumparare de valuta
Importul
Este un document tipizat al bancii pus la dispozitia clientului ei, document care contine urmatoarele puncte principale:
- nume, adresa, nr. de telefon, cod fiscal, cod de inmatriculare la Registrul Comertului al clientului;
- acceptarea sau respingerea ordinului;
- cursul cotat ferm sau cursul limitat solicitat de client al valutei;
- fluxul tranzactiei (la vedere sau la termen – spot sau forward);
- cantitatea de valuta solicitata;

- contul de disponibil al SC IEMI SA deschis la EXIMBANC sucursala Bucuresti din care banca va recupera echivalentul in lei al valutei cumparate;
- contul al SC IEMI SA deschis la EXIMBANC sucursala Bucuresti in care banca va vira suma in valuta;
- documentele care probeaza natura operatiunii valutare (factura externa definitive si declaratia vamala de import);
- scopul cumpararii valutei;
- data intocmirii;
- semnatura autorizata a bancii pentru confirmare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.