Impozit pe venit global

Trimis la data: 2007-09-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 2364
Autor: Oana Marius
Dimensiune: 45kb
Voturi: 105
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Impozit pe venit global
In Romania, politica fiscala a impus practicarea de cote diferentiate de impozit pe profit, functie de profilul activitatii desfasurate.Reglementarea principala in materie de impozit pe profit este O.G. nr 70/1994, modificata ulterior de mai multe ori, ultima modificare fiind O.U.G nr 217/1999.Colectarea trimestriala a impozitului pe profit a redus veniturile la bugetul statului si a permis societatilor sa-si mareasca cash-flowul. Pentru a nu mari deficitul bugetar, care influenteaza direct inflatia, s-a procedat la aplicarea de cote diferentiate de impozit pe profit.
Impozit pe venit global. Cotele de impozitare
Cotele de impozitare sunt stabilite prin art 2 din O.U.G 217/1999 ce intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2000. Cota de impozit pe profit datorata statului este 25%, cu urmatoarele exceptii:

Impozit pe venit global
- contribuabilii ce obtin venituri din activitatea barurilor de noapte si a cluburilor de noapte platesc o cota aditionala de impozit de 25% asupra partii din profitul impozabil care corespunde ponderii veniturilor inregistrate din aceste activitati in volumul total al veniturilor;
- B.N.R plateste o cota de impozit de 80% aplicata la veniturile ramase dupa scaderea cheltuielilor deductibile si a fondului de rezerva;
- In cazul incorporarii rezervelor si a profiturilor obtinute anterior in capitalul social, societatea este obligata sa vireze impozit pe profit in cota de 10% aplicata asupra sumei majorate.

Baza de calcul
Impozit pe venit global
Baza de calcul a impozitului pe profit este profitul impozabil , adica:
= profitul contabil(venituri –cheltuieli) - deduceri + cheltuieli nedeductibile .

Exemple de cheltuieli nedeductibile fiscal:
- cheltuieli cu protocolul- dpdv fiscal, sunt admise drept cheltuieli in baza de calcul in limita a 1% din profitul brut;
- cheltuieli de deplasare – se admite cazare hotel 2 stele+calatorie cu trenul clasa a 2-a;
- ratele de leasing- sunt luate in baza de calacul numai cheltuielile aferente mijlocului fix respectiv, calculat conform legislatiei romane.
- etc…

Obligatii ale contribuabilului
Impozit pe venit global
- sa efectueze corect calculul impozitului;
- sa intocmeasca si sa depuna declaratii de impozite si taxe la unitatea administrativ teritoriala unde este luat in evidenta fiscala.
Incepand cu 1 ianuarie 2000, platitorii de impozit sunt obligati sa depuna annual, pana la 15 aprilie a.c.pentru anul expirat, dupa incheierea anului fiscal si depunerea bilantului, o “declaratie privind impozitul pe profit”. Aceasta declaratie se depune obligatoriu, si de catre unitatile care au inregistrat pierderi.

Plata si controlul impozitului pe profit
Impozit pe venit global
Plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial,pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator, cu exceptia BNR si a bancilor, care fectueaza plati lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pt care se calculeaza impozitul. Sarcina de a dovedi ca stabilirea impozitului pe profit de catre organele fiscalenu este reala revine contribuabilului, acesta avand in continuare sarcina de a depune declaratia de impunere.

Impozit pe venit global
Plata impozitelor reglementate prin O.G. nr 70/1994, se face in lei. Plata impozitului pe profit nu suspenda obligatia platitorului de a depune declaratia privind calculul impozitului pe profit. Pentru neplata la termen a impozitului pe profit se datoreaza majorari de intarziere, potrivit O.G. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, aprobata si modificata prin Legea 108/1996, cu modificarile ulterioare. Constatarea, controlul, urmarirea si incasarea impozitelor, precum si a majorarilor de intarziere aferente, se efectueaza de organele fiscale din subordinea D.G.F.P.C.F.S judetene si a municipiului Bucuresti.

Drepturile organului de control
Impozit pe venit global
- de a intra in orice incinta de afaceri a contribuabilului, fara instiintare prealabila, in timpul orelor de serviciu, pentru determinarea obligatiilor fiscale ale acestuia sau colectarii impozitelor neplatite la termen. Accesul este permis si in afara orelor de serviciu, cu 2 conditii: sa existe autorizarea scrisa a conducatorului organului de control fiscal, si sa se obtina acordul contribuabilului;

- sa intre si in locuinta, cu acordul proprietarului, sau cu hotarare judecatoreasca;
- sa ridice un extras sau sa faca o copie dupa orice document;
- sa retina orice document care poate constitui o dovada in determinarea obligatiilor fiscale, pentru 30 zile;
- sa solicite ajutorul, cooperarea contribuabilului pt indeplinirea atributelor profesionale;

- sa examineze orice documente care ar fi relevante stabilirea corecta a impozitelor datorate;
- sa solicite contribuabilului toate informatiile, justificarile sau explicatiile referitoare la documentele supuse controlului;
- sa solicite prezenta contribuabililor la sediul unitatii fiscale;
- sa faca constatari faptice cu privire la natura activitatilor producatoare de venituri impozabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.