Impozite - notiuni generale

Trimis la data: 2015-03-10 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Suzana_G Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Impozitul reprezinta o contributie baneasca obligatorie si cu titlu nerambursabil, datorata, conform legii, statului de catre persoanele fizice si juridice pentru veniturile pe care le obtin sau pentru averea pe care o poseda. Plata impozitului se efectueaza in cuantumul si termenul precis stabilit prin lege.
Conform Codului Fiscal al Republicii Moldova (art. 6 (1)), impozitul este o plata obligatorie cu titlu gratuit, care nu tine de efectuarea unor actiuni determinate si concrete de catre organul imputernicit sau de catre persoana cu functii de raspundere a acestuia pentru sau in raport cu contribuabilul care a achitat aceasta plata.

Impozitul reprezinta, in acelasi timp, o categorie materiala, economica si juridica.
Din punct de vedere material, impozitul reprezinta o suma concreta de bani, pe care contribuabilii o preleveaza in favoarea statului in anumite perioade de timp, conform unei proceduri stabilite.
Ca o categorie economica, impozitul reprezinta o relatie baneasca, aparuta in cadrul miscarii intr-o singura directie a valorii de la contribuabili spre stat, in marime si termeni prestabiliti.

Din punct de vedere juridic, impozitul reprezinta o obligatie publica a fiecarui contribuabil de a transmite statului o parte din veniturile sau averea sa.Din notiunile mentionate recurg si principalele trasaturi ale impozitelor:Legalitatea impozitelor. Aceasta presupune, ca instituirea de impozite se face in baza autorizarii conferite prin lege. Nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe, decat daca exista legea respectiva cu privire la impozit.

Obligativitatea impozitelor. Aceasta inseamna, ca plata nu este benevola, ci are caracter obligatoriu pentru toate persoanele care obtin venituri sau detin bunuri din categoria celor supuse impozitarii, conform legilor in vigoare.Nerestituirea impozitelor. Prevede, ca prelevarile de impozite la fondurile publice de resurse financiare se fac cu titlu definitiv si nerambursabil. Adica, transferurile de impozite facute in aceste fonduri sunt utilizate numai la finantarea unor obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu unor interese individuale sau de grup.

Nonechivalenta impozitelor. Poate fi inteleasa, pe de o parte, ca o plata in schimbul careia contribuabilii nu beneficiaza de contraservicii imediate si direct din partea statului, pe de alta parte, ca o diferenta intre cuantumul impozitelor platite si valoarea serviciilor primite in schimb in viitor.
Taxa reprezinta plata efectuata de persoanele fizice si juridice pentru serviciile prestate acestora de institutiile publice care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime. Conform Codului fiscal al Republicii Moldova (art. 6 (2)), taxa este o plata obligatorie cu titlu gratuit, care nu este impozit.

Taxele intrunesc o serie de trasaturile specifice impozitelor, si anume: obligativitatea, nerambursabilitatea, dreptul de urmarire in caz de neplata. Totodata, exista o serie de trasaturi specifice ale taxelor, care se refera la:Plata neechivalenta pentru servicii sau lucrari efectuate de organe sau institutii care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime ale persoanelor fizice sau juridice. Plata serviciilor sau lucrarilor este neechivalenta deoarece, conform dispozitiilor legale, aceasta poate fi mai mare sau mai mica comparativ cu valoarea prestatiilor efectuate de organe sau institutii de stat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.