Impozitele si taxele datorate bugetelor locale de persoanele fizice si juridice din Romania

Trimis la data: 2013-09-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statul prin puterea sa centrala sau locala este chemat sa asigure colectivitatilor care-l constituie o multitudine de necesitati publice , sub forma de servicii publice (ordine publica , aparare nationala , educatie , cultura , administratie si securitate sociala ) si bunuri publice (retele de transport , telecomunicatii , cercetare )si pentru asta a fost si va fi nevoie de resurse financiare , in cadrul carora ponderea principala o constituie prelevarile fiscale. Prelevarile fiscale reprezinta o forma a prelevarilor obligatorii ale unei parti din veniturile sau averea unor persoane fizice sau juridice, la dispozitia puterii de stat centrale sau locale , pentru acoperirea unor nevoi publice.
De la plata impozitului se acorda unele reduceri si scutiri. Pentru anumite culturi (sfecla de zahar , floarea soarelui , in , canepa , bumbac , etc.) impozitul datorat se reduce cu 50% , cu conditia ca 60% din recolta sa fie contractata si livrata agentilor economici mandatati de stat sa achizitioneze aceste produse . Reducerile se fac in cazul calamitatilor naturale , proportional cu ponderea productiei calamitate , avandu-se in vedere productia realizata in ultimii trei ani .

Reduceri se fac si in cazul persoanelor invalide de gradul I si II sau handicapate de gradul I sau II , ori persoanele trecute de varsta de 65 de ani -reducerea fiind in proportie de 50%din venitul impozabil .
Scutiri de la plata impozitului / venitul agricol se fac veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi necasatorite ale veteranilor de razboi .
Consiliile locale ale comunelor , oraselor , municipiilor si sectoarelor Municipiului Bucuresti ,pot acorda de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate , esalonari de plata pana la cel mult 12 rate lunare , precum si reduceri sau scutiri de majorari de intarziere .

Neplata la timp a impozitului se sanctioneaza cu o majorare de 0.25% pentru fiecare zi intarziere , aplicate asupra sumei intarziate de plata In afara de majorari se aplica si amenzi contraventionale .
Termenul de prescriptie pentru dreptul de a cere executarea silita a acestui impozit este de 3 ani Impozitul se plateste de persoanele fizice care obtin venituri din lucrari literare , de stiinta , inclusiv din mostenirea dreptului de autor asupra unor astfel de lucrari. Deoarece veniturile din lucrari literare, de arta si de cultura nu se realizeaza in acelasi cuantum in fiecare luna , acest impozit se calculeaza de fiecare data asupra tuturor incasarilor din lunile anterioare ale anului respectiv si la incasarile curente ; din impozitul astfel calculat se scad sumele platite anterior ca impozit .

Ceea ce ramane reprezinta impozitul datorat pe ultima realizare de venituri . Impozitul pe veniturile realizate din lucrari literare , de arta sau de cultura se calculeaza de catre fiecare realizator de venituri , cumulat de la inceputul anului , prin recalcularea impozitului la fiecare plata efectuata de aceasta persoana si se vireaza odata cu ridicarea numerarului din banca sau depunerea la banca a documentelor pentru plata drepturilor de autor .Impozitul rezultat constituie venit al bugetelor locale . Daca lucrarile din lucrari literare , de arta sau de cultura sunt realizate de un grup de persoane , atunci impunerea venitului obtinut se face separat , in functie de cota parte aferenta fiecarei persoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.