Impozitul pe salarii si varsarea la buget

Trimis la data: 2013-07-24 Materia: Contabilitate Nivel: Liceu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In anii postrevolutionari, se observa ca impozitul pe salariu ocupa primul sau al doilea loc ca pondere in totalul veniturilor bugetare. Pana in 1993 (adica inainte de introducerea TVA-ului), impozitul pe salariu ocupa primul loc in ierarhia tuturor impozitelor.
Dupa anul 1993, impozitul pe salariu ocupa o pozitie solida in urma TVA (diferenta dintre cele doua impozite nu este mai mare de 2-3%), dar daca la aceste sume care privesc doar Bugetul da Stat se adauga si sumele defalcate din impozitul pe salariu pentru bugetele locale, impozitul pe salariu ocupa detasat primul loc).
Referate similare: Salariul echitabil

In anii dictaturii comuniste s-au practicat impozite progresive pe salarii si pe alte venituri ale cetatenilor. In prima perioada a dictaturii, cotele progresive ale impozitelor erau aplicate ca mijloace de ingradire, de pregatire a terenului pentru eliminarea exploatatorilor.Cu unele modificari in timp, pana la 1 iulie 1977, salariile se impuneau in cote progresive de pana la 16%, in functie de marimea salariului. De aceasta data s-a modificat sistemul de impunere, in sensul ca s-a renuntat la impunerea individuala a salariului si s-a trecut la impunerea fondului de salarii cu cote proportionale diferentiate, de la 14,5% la 17,5% pe ramuri economice si domenii de activitate.

Dupa revolutia din decembrie 1989, incepand cu anul 1991, cotele de impozit pe salariu au ajuns pana la 45%. Pe 29 martie 1991 se adopta Legea nr. 32. Aceasta lege va fi modificata prin Legea nr. 35/1993, iar in aceasta forma va fi publicata in Monitorul Oficial 140/29 iunie 1993.
Potrivit aceleiasi Ordonante, Ministerul de Finante va stabili, pentru anul 2000, baremul lunar cuprinzand transele de venit impozabile lunare si impozitul lunar, care reprezinta 1/12 din baremul anual prevazut anterior. Acest barem se actualizeaza semestrial, in functie de indicele inflatiei realizat pe 6 luni, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.

Cotele de impozitare lunare stabilite de Ministerul Finantelor pentru semestrul I al anului 2000 sunt urmatoarele: Pentru determinarea impozitului pentru veniturile din salarii la locul in care contribuabilul are cartea de munca trebuie determinat venitul brut. Din aceasta se deduc cheltuielile deductibile, rezultand venitul net. Din venitul net se scad deducerile personale, rezultand venitul impozabil care se scad deducerile personale, rezultand venitul impozabil, care se impoziteaza conform normelor de impozitare lunare. Impozitul rezultat se datoreaza lunar statului, urmand ca la sfarsitul anului sa aiba loc globalizarea si determinarea diferentei de impozit de plata sau de recuperat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.