Imprumuturile de stat si rolul acestora in acoperirea cheltuielilor statului

Trimis la data: 2009-07-13 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Liliana Pana Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In economia de piata, veniturile procurate de stat din impozite si taxe, precum si cele de la intreprinderile si proprietatile sale adesea nu acopera integral cheltuielile bugetare ordinare.
In asemenea situatii, autoritatile publice se adreseaza persoanelor fizice si juridice care dispun de mijloace banesti temporar libere, cerandu-le sa le incredinteze o parte din acestea pentru acoperirea diferentei dintre cheltuielile si veniturile bugetare.

Cu alte cuvinte, in caz de dezechilibru bugetar completarea veniturilor publice se face cu resurse de imprumut, adica pe calea creditului public. Bazat pe increderea in solvabilitatea statului, creditul public se realizeaza fie pe calea contractarii directe de catre stat de imprumuturi cu persoane fizice sau juridice detinatoare de mijloace banesti libere, fie prin intermediul unor institutii specializate - banci, case de economii, case de asigurari sociale si pensii, societati de asigurari si reasigurari etc.

- care colecteaza disponibilitatile banesti de pe piata si pe care le incredinteaza apoi statului pe timp determinat.
In afara de autoritatile publice centrale si locale, apel la resurse de imprumut mai fac intreprinderile private, publice si mixte, organizatiile cooperatiste, ca si unele categorii sociale, pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii lor economice (credite pe termen scurt), efectuarea de investitii (credite pe termen mijlociu sau lung) ori satisfacerea unor nevoi ale populatiei (credite de consum).

Cererea de credit - public si privat - vine din partea autoritatilor publice, a agentilor economici si a populatiei, iar oferta de resurse de imprumut este alcatuita din capitalurile banesti temporar disponibile ale agentilor economici, capitalurile si rezervele libere ale bancilor si altor institutii financiare, veniturile rentierilor, economiile banesti ale micilor producatori de marfuri, liber-profesionistilor si celorlalte categorii soc. Avand aceleasi surse de formare, creditul public intra in competitie cu creditul privat. Oferta de capital de imprumut fiind limitata, satisfacerea de credite din partea agentilor economici limiteaza accesul de credite al autoritatilor publice si invers.

Resursele banesti care alcatuiesc oferta de capital de imprumut sunt puse la dispozitia acelor solicitanti care accepta conditiile de acordare a creditului: garantie, termen de rambursare, rata a dobanzii, precum si eventuale alte avantaje. Ajunse la dispozitia beneficiarilor, sumele imprumutate capata destinatii diferite, si anume: servesc drept capital productiv, sunt investite in bunuri de folosinta indelungata sau sunt cheltuite in bunuri de consum, dupa caz.

Indiferent de destinatie, orice imprumut trebuie sa produca imprumutatorului un anumit venit care constituie insasi ratiunea acordarii sale. Natura acestui venit difera insa in functie de destinatia data imprumutului.Astfel, imprumutul contractat de un agent economic (societate comerciala cu activitate de productie) la o banca si utilizat de aceasta in calitate de capital, contribuie la sporirea masei profitului realizat. Din acest profit, el cedeaza bancii o anumita parte, sub forma de dobanda, ca pret al imprumutului acordat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.