Imunitate diplomatica

Trimis la data: 2004-12-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 2481
Autor: Anghel Damian Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiul teritorialităţii – specific aplicării normei juridice în spaţiu – presupune că pe teritoriul unui stat acţionează numai jurisdicţia acelui stat, reglementând conduita tutu-ror persoanelor aflate pe acel teritoriu, excluzând acţiunea legilor altor state. Aplicarea principiului teritorialităţii nu este absolută, deoarece necesitatea menţinerii şi dezvoltării relaţiilor cu alte state – a relaţiilor internaţionale – impun admiterea unor excepţii de la acest principiu, derogări care se numesc „excepţii ale extrateri-torialităţii”.

Excepţiile de extrateritorialitate se stabilesc de regulă prin tratate sau convenţii bilaterale sau multilaterale dintre state, pe bază de reciprocitate sau se acordă în mod unilateral.

În condiţiile în care în aplicarea excepţiilor de extrateritorialitate se ţine seama de prin-cipiile dreptului internaţional, de principiile egalităţii suverane a statelor, al recipro-cităţii, al liberului consimţământ, ele nu afectează principiul suveranităţii naţionale. Dimpotrivă, ele facilitează expansiunea relaţiilor internaţionale.

Cele mai relevante şi uzuale forme de exceptări sunt:
- imunitatea diplomatică
- statutul juridic al consulilor
- regimul juridic al unor categorii de străini

Principiul imunităţii diplomatice este una dintrele cele mai vechi elemente ale relaţiilor externe. De exemplu guvernele Greciei şi Romei Antice acordau statut special solilor. Conceptul de bază a evoluat de-a lungul timpului, şi a rezistat până în ziua de azi.


Ca materie al legii internaţionale, imunitatea diplomatică iniţial se baza pe obiceiul şi practica judiciară internaţională. În perioada de după al II-lea Război Mondial s-au încheiat o serie de convenţii internaţionale, cele mai de seamă fiind Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961 şi Concenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare din 1963.

Aceste convenţii au stabilit regulile de bază privind statutul diplomatic şi statutul consular, şi au uniformizat aplicarea lor.


Referitor la relaţiile internaţionale Constituţia României prevede în articolul 10: „România întreţine şi dezvoltă relaţii paşnice cu toate statele şi, în acest cadru, relaţii de bună vecinătate, întemeiate pe principiile şi pe celelalte norme general admise ale dreptului internaţional.”

Referitor la dreptul internaţional, în articolul 11, alin. se precizează: „Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.”

România a ratificat Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice – con-venţie semnată de 63 de state şi intrată în vigoare la data de 25 aprilie 1965 – în 1968 prin Decretul nr.566.

La Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, adoptată în cadrul Conferin-ţei de codificare a dreptului consular, convocată de O.N.U. în anul 1963 şi intrată în vigoare la 19 martie 1967, România – Republica Socialistă România – a aderat în 1971 prin Decretul nr.481.

În 1708 Parlamentul Britanic a recunoscut oficial imunitatea diplomatică şi a interzis arestarea solilor străini.

Legislaţia Statelor Unite ale Americii privind imunitatea diplomatică îşi are rădăcinile în Anglia. În anul 1790 Statele Unite au adoptat o legislaţie similară prin care acordă imunitate absolută diplomaţilor, familiilor acestora şi personalului care-i deserveşte. Această lege a rămas în vigoare până în anul 1978 când a fost înlocuit cu actuala Lege privind Relaţiile Diplomatice. Aceasta a avut ca scop principal alinierea legislaţiei Statelor Unite la Convenţia cu privire la relaţiile diplomatice de la Viena din 1961 şi intrată în vigoare în Statele Unite în 1972.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.