In causul palmei, fericirea tremurind

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cind fericirea ajunge sa refaca drumul inapoi, catre vacuitatea albului imaculat, cind tremura in causul palmei: fericirea nemingiiata este asemeni unei torte - calauza in traversarea orizontului noptii, inceput si sfirsit de calatorie. "Cine-ti ramine in urma cind drumul se clatina?". Intrebarea aceasta are ecoul silabei initiale, al "durerii de a fi tu insuti". Poezia lui Libert spune ca este de ajuns ca intunericul sa se oglindeasca din interior pentru ca lumina sa apara, sa lase loc transfigurarii; despre acest pelerinaj este vorba aici, si despre cum sa inveti lectia noptii si a mortii.
Intr-un anume sens, fericirea nemingiiata este o articulatie a miscarii dinspre solar inspre obscur, spre locul "unde lumina se prabuseste", iar "fericirea isi linge ranile". O scriere deambulatorie, totodata, caci miscarea se repeta si organizeaza interiorul textului. Este un mod nou de a formula principiul lui movere, care, in el insusi, spune dinamica, scurgere sau inlantuire, a cuvintului scris. Poemul devine astfel un spatiu care se lasa parcurs, care vehiculeaza o voce, este poiesis, actul insusi al scrierii, geneza si ontogeneza a cunoasterii.

Dar se intimpla ca, in acest spatiu, eul sa fie nesigur de propria lui enuntare, caci nu se fixeaza intr-o singura forma, ci este destinat imprumuturilor, fermentarilor, instrainarilor de tot felul: "cineva totusi / in adincurile noastre / bate la usa". Ce spun aceste metamorfoze daca nu drumul interior, vremea unor "zbuciumari si murmure", cind "ne imputineaza intunericul"?

Ceva palpita aici, ne priveste si scapa privirii, in acelasi timp; ceva care se adauga, se intinde, se prelinge peste haina lumii, lasind sa se intrevada semnele unei alteritati radicale - un corp strain, o intruziune, un punct al slabiciunii, ce face loc dislocarii, pamintului "jupuit in vinturi de alfabet". Este locul scrierii; iar Libert il considera drum catre necunoscut, care se strecoara intre pagini, iese la iveala cind te astepti mai putin.

Poemul nu poate tisni decit din ceea ce sapa urme, printr-o strapungere ori traversare. "Tais albastru al poemului, pe sub piele, de strecurat" - spune Libert, si vedem cum poemul devine spatiu al vietii, dar si al mortii, al contemplarii active - cum-templari, in care termenii ramin pentru totdeauna deschisi: "Ce stii despre poemul acesta ce vine, / singur iesindu-si la iveala intr-o netulburata sihastrie?"

Desigur, Contemplari, et contemplata aliis tradere, se spunea odinioara. In poezie, aceasta inseamna ca gestul scrierii nu se reduce la o simpla producere de "obiecte", ci il trage dupa sine pe cel ce scrie, ca si pe cel ce citeste, dincolo de materialitatea insasi a cuvintelor; mai inseamna si ca poemul poate fi prezenta unei absente - ab-sens: sens care se imprima, care recunoaste o urma, de la care plecind o anumita ordine verbala si temporala devine posibila.

Experienta poetica este, cu alte cuvinte, iesirea in intimpinare, "nu fuga, / ci trecere / si neclintire." Trecere - caci cititorul se supune textului (in sensul literal - sub-jicere), cum te supui unei probe - cu farmecul, constringerea ori deziluzia acesteia; dar si neclintire, prin ceea ce poemul decupeaza din lume si scoate inainte. Poemul este atunci urma acestei rupturi, uneori taiere in carne vie; poarta cu el forme ciudate, taceri pe care trebuie sa stii sa le descifrezi printre rinduri; ceva ce rasuna altfel, intr-atit de strain uneori, incit nimic nu poate impiedica raminerea pe loc ori caderea intre cuvinte a celui ce intra in ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.