In cautarea cartii absolute

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 50
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Karina Pricop
Dimensiune: 78kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o Nota despre Walt Whitman, Jorge Luis Borges amintea despre un motiv devenit ulterior tema obsedanta pentru meditatia sa asupra Cartii; motivul in sine nu era necunoscut scriitorului atit de profund atasat universului creat prin Carte. Important era acum, in eseul consacrat autorului Firelor de iarba, sensul conferit arhetipului Textului generator al altor texte, "carte a cariilor", cum il numeste Borges, rezultat din infinite conexiuni, din invocarea marilor carti ale lumii, din amintirea lor, care provoaca un sistem (orizonturi de asteptare) de corespondente, de asocieri neasteptate si adesea fascinante, de analogii si de nesfirsite intilniri in spatiul privilegiat al Bibliotecii.
Aidoma unui arhetip platonic, in acceptiunea lui Borges, un atare Text coaguleaza, reuneste osmotic cartile, motivele si uimitoarele lor trimiteri. De altminteri, eseul produce un ceremoAZnial extraordinar al corespondentelor, unde nu lipsesc marile poeme ale Indiei, eposul miltonian, Gdngora, Ezra Pound si T. S. Eliot, Byron si Baudelaire, Joyce si Stefan George etc. Cum se vede, sunt convocati numerosi scriitori, dar mai presus de ei se gasesc Textele, univers polarizant si centru magnetic al lumii.

Nu surprinde, desigur, prezenta unu text fundamental precum Don Quijote, iar Borges, care recomanda o lectura-ceremonial, "practicata in tacere", a revenit adesea la opera lui Cervantes chiar si numai pentru valoarea emblematica a operei interpretabile din unghiul lecturii si al implicatiilor acesteia. Sa reamintim acum faptul ca opera lui Cervantes e, - in parte - consacrata Cartii, efectelor (platonician) ei, dimensiunii fictionale. Sa ne aducem aminte, Hans Robert Jauss definea lectura drept act rememorativ: creatia devine cu adevarat un eveniment in masura in care traieste - in memoria
in labirintul lecturii cititorului - toate celelalte opere anterioare.

Procesul este extraordinar de vast si reintoarcerea la textele care ne preced precum si conexiunile provocate de textele intrate in orizontul lecturilor contemporane constituie Biblioteca, universul activ, "cartea cartilor", arhetipul construit din totalitatea cartilor. Modelul e o carte, revenim la ea; tindem sa o depasim, iar transcenderea ei inregistreaza actul permanentei innoiri a lecturilor prin rememorarea celor anterioare.

E un ceremonial si un act investit cu functia esentiala a celebrarii cartii prin lecturi repetate, prin re-lecturile atit de admirabil invocate de Nichita Stanescu in Cartea de recitire. "A trebuit sa vin a doua oara, pentru ca prima oara, abia acum imi dau seama ca prima oara nu exista niciodata".Don Quijote amplifica simbolurile cartii si ale lecturilor, ale modelelor si, in cele din urma, ale arhetipului visat de Borges. Eroul lui Cervantes devoreaza romanele inspirate din lumea cavaleriei.

Istoria lor, cum stim, incepe in veacul al Xl-lea si o uluitoare lume de simboluri se naste o data cu seria nesfirsita de opere din secolele XII-XVI. Casa hidalgo-ului se umple de romane; imaginatia eroului e incinsa, efectele nu intirzie sa apara, iar cititorul fascinat de carti, vrajit de ele, vrea sa colaboreze atunci cind una dintre carti a ramas fara sfirsit. Ideea e aceea a participarii prin lectura si prin jocul straniu (aici) al lecturilor ametitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.