In dulcele stil clasic - tema si viziunea

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Neomodernismul este orientarea literara a anilor '60-'70, initiata de un grup de poeti care au revenit la lirism, dupa perioada realismului socialist. Generatia '60 a descoperit subiectivitatea, senzorialul, afectivitatea si mai ales puterea expresiva a limbajului. Nichita Stanescu s-a detasat in cadrul acestei miscari prin reconstruirea limbajului poetic si prin schimbarea liricii reflexive.
Poezia "In dulcele stil clasic" face parte din volumul caruia i-a dat si titlul, publicat in 1970. Incadrarea textului in neomodernism se justifica prin ambiguitate, evidenta la nivel tematic prin confuzia aparenta intre femeie si creatie (pretext al descrierii unei stari de extaz, produsa de clipa revelatiei), dar si prin raportarea la experientele poetice ale predecesorilor, potrivit sintagmei titulare.
Sintagma "stil clasic" evidentiaza intentia de revenire la tiparele formale cunoscute, pe care poetul le priveste cu duiosie ironica. Antepunerea epitetului "dulce" aminteste de poezia pasoptistilor si de cea eminesciana (celebra formula "dulce minune"). Este privirea melancolica a poetului care, la 1970, este pus in fata unei lumi schimbate.

2. Tema prin referire la doua imagini/idei
La un prim nivel al lecturii, poezia ,,In dulcele stil clasic" isi releva tema erotica, ilustrata printr-o metafora sugestiva a efemeritatii sentimentului: "Pasul tau de domnisoara". Iubirea poetica exprima nepasarea, indiferenta joviala a eului liric pentru iubirea efemera si conventionala. Iubirea suava este o galanterie a naturii, care a nascut-o din mineral, "Dintr-un bolovan coboara", ori din vegetal, "Dintr-o frunza verde, pala". Dar, la o lectura mai atenta, poezia deschide noi semnificatii.

Avand in vedere faptul ca deschide volumul omonim, poezia se prezinta mai degraba ca o arta poetica. Din aceasta perspectiva, laitmotivul ,,pasului de domnisoara" devine metafora a inspiratiei. Muza (inspiratia) poate aparea de oriunde: ,,dintr-un bolovan", ,,dintr-o frunza verde, pala", ,,dintr-o inserare-n seara", ,,dintr-o pasare amara", metafore ale existentei.Patru elemente ale textului poetic: titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, prozodie

Incipitul asaza discursul poetic sub semnul lirismului obiectiv, ilustrand spontaneitatea, dar si efemeritatea sentimentului, evocate de poezia clasica: "Dintr-un bolovan coboara/pasul tau de domnisoara". Intr-o alta interpretare, bolovanul devine simbolul materiei in forma neprelucrata. Verbul ,,a cobori" poate semnifica, din aceasta perspectiva, procesul creatiei. De altfel, termenii ,,bolovan", ,,frunza", ,,pasare", ,,seara" apartin campului semantic al teluricului, al existentei. Inspiratia poetica, dar si iubirea, se pot ivi spontan, de oriunde.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.