In gradina Ghetsemani

Trimis la data: 2014-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: tw3st3r
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iisus lupta cu soarta si nu primea paharul
Cazut pe branci in iarba se-mpotrivea intr-una
Curgeau sudori de sange pe chipu-I alb ca varul
Si-amarnica-I strigare, starnea in slavi furtuna.
O mana neindurata tinand grozava cupa
Se cobora-mbiindu-l si o ducea la gura...
Si-o sete uriasa sta sufletul sa-I rupa,
Dar nu voia s-atinga infama bautura.

In apa ei verzuie jucau sterlici de miere
Si sub veninul groaznic simtea ca e dulceata ...
Dar falcile-nclestandu-si cu ultima putere
Batandu-se cu moartea , uitase de viata!

Deasupra fara tihna se framantau maslinii
Pareau ca vor sa fuga din loc sa nu-l vada ...
Treceau batai de aripi prin vraistea gradinii
Si ulii de seara dau roata dupa prada.

Incepand cu volumul ,,Parga" (1921) , urmat de volumele ,, Poeme cu ingeri", ,,Urcus", ,,Intrezariri", Vasile Voiculescu isi construieste universul poetic specific inclusiv prin accentuarea caracterului religios al liricii. Este un poet autentic religios, nu cunoaste indoiala sau revolta psalmistului arghezian. Poezia "In Gradina Ghetsemani" este inclusa in volumul ,,Parga", inspiratia este religioasa, poetul valorificand in spiritul traditionalismului ortodoxist un moment biblic foarte cunoscut, acela al rugaciunii lui Iisus in gradina Ghetsemani dupa "Cina cea de taina", inainte de a fi arestat de escorta condusa de Iuda. Scena este relatata in Evangheliile dupa Matei , Marcu , Luca si infatisata in icoanele bisercii crestine.

Poetul retine zbuciumul interior: "Si fiind in zbucium, mai cu staruinta se ruga. Si sudoarea lui s-a facut ca niste picaturi de sange ce cad pe pamant " ( Luca, 22:44).Este evocat cel mai dramatic moment al existettei lui Iisus in care aceasta exista intre durerea sfanta pe care stie ca trebuie sa o duca la bun sfarsit pentru binele oamenilor si teama de moarte, resimtita ca om si muritor. Suferinta atinge culmi hiperbolice pe masura scarificiului ce trebuie facut.

Tema este religioasa , ruga lui Iisus in gradina Ghetsemani.Tipul de lirism este obiectiv pentru ca nu se intalnesc marcile lexico-gramaticale ale eului liric, verbele si pronumele sunt la persoana a III -a . Punctele de suspensie si propozitia exclamativa reprezinta gradarea intensitatii suferintei .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.