In gradina Ghetsemani Vasile Voiculescu

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este publicata in volumul 'Parga', aparut in anul 1921.Aceasta poezie evidentiaza o latura a liricii lui Vasile Voiculescu , si anume poezia cu continut religios.Izvorul de inspiratie pentru Vasile Voiculescu este Evanghelia Sfantului Luca..Rugaciunea din gradina Ghetsemani are loc inaintea sosirii armatei romane conduse de Iuda ca sa-l aresteze pe Isus.
Motivul rugaciunii lui Isus in gradina Ghetsemani a constituit ca izvor de ispiratie de-a lungul timpului, mai ales in renastere.Toti cei care au scris in operele lor despre aceasta rugaciune au ascos in evidenta una din laturile personalitatii lui Isus: Isus Omul sau Isus Sfantul.

Referate similare:

Vasile Voiculescu scoate in evidenta natura duala a lui Isus, punand accentul pe Isus Omul, care este inspaimantat de moarte(frica de moarte este specifica oamenilor).

Strofa 1 :
Isus lupta cu soarta si nu primea paharul...
Cazut pe branci in iarba,se-mpotrivea intruna.
Curgeau sudori de sange pe chipu-i alb ca varul
Si-amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna.
In prima strofa poetul pune in lumina zbuciumul sufletesc al lui Isus Omul care se afla in apropierea morti.Acest zbucium este sugerat de termeni ca 'lupta cu soarta' sau 'se impotrivea'.'Nu primea paharul' sugereaza vointa lui Isus de a se impotrivi morti, desi el stia ca prin moarte ajunge la Tatal sau.

Inca din primele versuri poetul pune in lumina personalitatea duala a lui Isus:'sudori de sange' sugarand omenescul din fiinta lui Isus, iar 'chipu-i alb ca varul' sugereaza pe Isus Sfantul.
'Paharul' este aici o matafora ce semnifica destinul.Zbuciumul sau are prelungiri in univers:'amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna'(Cosmicul angrenat in zbuciuml sufletesc este o latura a expresionismului).

Strofa 2 :
O mana nendurata, tinad grozava cupa,
Se cobora-mbiind-l si i-o ducea la gura...
Si-o sete uriasa sta sufletul sa-i rupa...
Dar nu voia s-atinga infama bautura.

In strofa a doua poetul pune de asemenea accentul pe latura umana a lui Isus.Tendinta generala este cea de hiperbolizare, pentru a sublinia si mai mult impotrivirea fiului lui Dumnezeu in fata morti : strigarea lui Isus este 'amarnict',setea este 'uriasa' iar cupa este 'grozava'.
'Uriasa sete' este o metafora care reprezinta dorinta de a merge la Tatal sau.Aceasta sete este insa inabusita de teama de moarte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.