In labirintul lecturilor

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 71
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Mandroiu Emilian
Dimensiune: 107kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Examinata din unghiuri diferite si receptata de critica si istoria literara prin invocarea unor argumente din afara poeticii operei, proza lui Mihai Eminescu e situata, de cele mai multe ori, in umAZbra poeziei, avind sa justifice un motiv, orizonturile gindirii si lecturile filosofice, diagrama formatiei si devenirii reflectiei deterAZminate de factori aflati in biografia intelectuala a scriitorului. E drept ca istoria literara romaneasca se pronunta despre proza nu fara a exprima rezerve de ordin estetic.
Depozitia poeziei apare, adesea, in calitate de martor al creatiei lirice si al viziunii edificate prin lecturi numeroase si fecunde. D. Popovici, D. Caracostea, E. Lovinescu situeaza proza in apropierea poeziei, sub specia unei mai cuprinzatoare si profunde recreari a universului operei si meditatiei lui Eminescu. Lui G. Calinescu ii revine, insa, meritul de a fi examinat proza in calitatea ei de realitate artistica a carei valoare (inegala) este stabilita in urma unui comentariu intemeiat pe o solida informatie de natura sa puna in lumina sursele.

Modelele -acolo unde ele exista -, reliefurile propriu-zise ale unei creatii ce incepe abia sa fie descoperita in intregul ei.
Ar fi, asadar, de precizat ca G. Calinescu infatiseaza cititorului Si interpretului operei eminesciene texte (in majoritatea lor fragmente) din fondul uluitor si atit de elocvent al postumelor. De altminteri, autorul Istoriei literaturii romane de la origini pina in Prezent trebuie amintit printre cercetatorii interesati de destinul S1 valoarea intrinseca a postumelor, atit de revelatoare pentru Migurarea universului liricii eminesciene.

Avem, prin urmare, ]ga oria sa comentam paginile din Opera lui Mihai Eminescu, unde cje rra proze' vme sa produca esentiale recomandari pentru o Ina restituire a operei. Cum spuneam, interferentele au fost,in labirintul lecturiifrecvent, obiect al exegezelor si acestea ar fi fost, de altfel, inimaginabile in absenta trimiterilor la proza. Intentia noastra e de a readuce in discutie dimensiunile meditatiei eminesciene prin mesajul operei in proza a poetului.

Reflectiile lui Mihai Eminescu despre proza sunt relativ putine si o poetica propriu-zisa se contureaza cu fragilitate. Semnificative ni se par comentariile poetului despre literatura romaneasca si universala; e de retinut, mai intii, faptul ca Eminescu are un gust foarte sigur in ce priveste proza si avem sa recunoastem, cel putin in parte, optiunile junimiste in materie de literatura. Elogiindu-i pe Vasile Alecsandri (in ipostaza de prozator!), Constantin Negruzzi, Ioan Slavici, Ion Creanga sau pe Nicu Gane, autorul opiniilor critice se situeaza in proximitatea unui program formulat de T.

Maiorescu, potrivit caruia proza presupune decantarea valorilor specifice, reprezentarea unui univers uman inimitabil in ordinea specificitatii sale nationale inconfundabile. Si in spatiul literaturilor straine, poetul retine nume precum Gogol, Bret Harte sau norvegianul Bjornson carora le reasociaza, prin precizia observatiei, tensiune si profunzime analitica, pe Shakespeare. Asadar, in linia unei literaturi unde Anton Pann, Ioan Slavici si Ion Creanga sunt invocati ; pilduitor, Mihai Eminescu nu ezita atunci cind e vorba sa numeasca ] dominanta prozei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.