In vreme de razboi

Trimis la data: 2013-06-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Dalibor milan
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sfarsit ceata de talhari cazuse prinsa in capatul padurii Dobrenilor. Doi ani de zile, vreo cativa voinici, spoiti cu carbuni pe ochi, foarte-ndrazneti si foarte cruzi, bagasera spaima in trei hotare. Intai incepusera cu hotia de cai; apoi o calcare, doua cu cazne; pe urma omoruri. Intre altele facusera acum in urma o vizita despre ziua lui Popa Iancu din Podeni. Popa era un om cu dare de mana; ramas vaduv, desi foarte tanar, traia cu maica-sa. Ii mergeau treburile cit se poate de bine. In timp de un an si jumatate, cumparase doua sfori de mosie, ridicase un han si o pereche de case de piatra; vite multe, oi, cinci cai, si mai avea, se zice, si banet. Astea bateau la ochi, toata lumea credea ca popa gasise vreo comoara.
La asa stare, trebuia, se-ntelege, sa se opreasca ochii talharilor. Intr-o seara, Iancu a facut prostia sa ramana acasa singur de tot: pe batrana a trimis-o cu trasura la targ, cu un baiat; pe un argat l-a manat la camp, pe alti doi, cu carele, dupa lemne la padure. Dupa miezul noptii, iacate oaspetii negri: l-au legat, l-au schingiuit si i-au luat o groaza de bani. Norocul batranei ca lipsea; facea poate gresala sa tipe, si talharii o omorau, cum s-a si intamplat in alta parte cu o baba, peste cateva zile. De mirare insa un lucru - popa avea un buiestras minunat si doua iepe de prasila: nu i le-au luat. Dar ceva si mai curios - cainii din curte, niste dulai ca niste fiare, nu dedasera macar un semn de viata!

Hotii au fel-de-fel de mestesuguri ca sa adoarma cainii cei mai salbatici; le da pesemne un fel de mancare descantata ori cine stie ce. Pe preot l-au gasit a doua zi intr-un tarziu legat butuc, cu muschii curmati de stransura franghiilor, cu calusu in gura, d-abia mai putand geme. L-au dezlegat degrab, si bietul om a povestit, gafaind si cu mintea pierduta de groaza, tot ce patimise. Nu trecura nici doua saptamani si se auzi de alta calcare - aceea, in adevar, spaimantatoare. Arendasul de la Darmanesti a fost calcat de cu seara. Omul traia acolo cu o ruda batrana, o baba, care-i ingrijea de casa. Baba a facut neghiobia sa tipe, si arendasul, si mai neghiob, a tras cu revolverul. Atata le-a trebuit!

L-au chinui, i-au fierastruit pana i-au dat gata. Nu se putea sti cat jefuisera, desigur fusese o suma insemnata - arendasul vanduse de curand o catatime mare de bucate. Dar in sfarsit faradelegea asta fusese cea din urma. Oamenii spoiti cu negru cazusera in lanturile justitiei az-noapte, tocmai cand se porneau la o noua isprava. Vestea aceasta se imprastiase intr-o clipa ca o lumina linistitoare peste catetrele hotarele bantuite. Catre seara se intorcea acasa, calare pe buiestrasul lui, popa Iancu. Si calul si omul erau zdrobiti de umblet. De trei zile popa alergase dupa daraveri de negustorie, - vindea vite si cumpara porci.

Pe unde umblase n-aflase nimica de prinderea talharilor. Maica-sa il astepta cu masa; fiul n-avea pofta de mancare; ii era degraba sa mearga la neica Stavrache, hangiul, fratele-sau mai mare. Hangiul era foarte multumit: om cu dare de mana, cu han in drum - mare greutate i se luase de pe suflet. Cate nopti nu dormise el o clipa macar cumsecade, tragand cu urechea si asteptand cu inima sarita pe musafirii de noapte!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.