In vreme de razboi

Trimis la data: 2005-02-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 6403
Autor: Andreea D.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 254
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela “In vreme de razboi” a aparut in anul 1898. Tema nuvelei este obsesia. Hangiul Stavrache, care mosteneste pe fratele sau, preotul Iancu din Podeni, plecat pe front pentru a scapa de urmarire, fiind capitanul unei bande de hoti, traieste iluzia, devenita teama, ca fratele sau nu se va mai intoarce. Obsesia intoarcerii pune stapanire pe Stavrache, evoluand tragic. Nebunia lui Stavrache ajunge la forma paroxistica. Nuvela, prin cele trei capitole, urmareste gradarea nebuniei, realizand un destin tragic, dominat de erditete, tensiunea crescand si sub teroarea cosmarurilor, a lait-motivului : “Gandeai c-am murit, neica ? “.
“In vreme de razboi” este alcatuita din trei capitole, fiecare marcand o etapa in evolutia lui Stavrache, si apoi trei planuri: planul povestitorului, planul dialogat si natura, care constituie cadrul povestirii.

Incadrandu-l pe hangiu in categoria oamenilor haini, avari, autorul creeaza tipologii.Mai intai, intamplarile sunt relatate de autor. Stavrache, care mosteneste averea fratelui sau, Iancu Georgescu, traieste spaima reintoarcerii acestuie, scrisoarea insa il linisteste o scurta perioada, pentru a cadea din nou prada halucinatiilor.

Glasul celui plecat ii revine in minte intr-un mod obsesiv si chinuitor. Hangiul se inchipuie intr-o inversunata inclestare cu popa Iancu, in care el reuseste sa-si infinga degetele in muschii grumazului adversarului, rupandu-I incheietura cerbicei. Scena infatiseaza o extraordinara dorinta de a ucide. Iata de ce manifestarile patologice sfarsesc printr-o dereglare a psihicului. Stavrache trece prin diverse stari tensionale: de la apatie la obsesie si nebunie. Robit de trairile interioare, se duce la preotul satului pentru a-I face sfestanie acasa.

Caragiale analizeaza minutioas reactiile fiziologice ale acestuia in momentul intalnirii cu Iancu: gura ii este intredeschisa dar fara sa poata vorbi, ochii holbati, iar mainile inclestate. Lua paharul sa bea, “il duse spre gura, dar gura ramase inchisa”. Stavrache, la un moment dat, este incapabil sa distinga planul real de cel al halucinatiilor. Investigatiile patologice sunt realizate prin relatari si descrieri.Pentru el, pierderea averii este o catastrofa de mari proportii. De aici drama.

Cel de-al doilea plan al acestei nuvele este surprins gradat. Dialogurile sunt comprimate, propozitiile interogative, destul de numeroase, presupun gesturi: “ – Ce e ma? – Am venit la dumneata ca la un duhovnic. N-aude nimeni? – As! Cine s-auza?”. Nu lipsesc nici indicatiile scenice: preotul se uita in toate partile, vrand sa spuna ceva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.