In vreme de razboi de IL Caragiale

Trimis la data: 2013-08-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alaturi de "O faclie de Paste" si "Pacat", nuvela psihologica "In vreme de razboi" se incadreaza in nuvela de influenta naturalista a lui Caragiale. Ea se inscrie - ca si drama "Napasta" in partea tragica a operei lui Caragiale. Este o creatie realista pentru ca tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viata sociala. Tema: In aceasta nuvela scriitorul prezinta un caz patologic, tratand in maniera naturalista influenta nefasta a banului asupra psihicului uman, intr-o societate dominata de setea de inavutire.
Fiecare din cele trei capitole ale nuvelei surprinde cate un moment din cresterea obsesiei hangiului Stavrache. In capitolul I, care este de fapt expozitiunea operei, aflam ca actiunea se petrece in timpul razboiului din 1877-1878 si facem cunostinta cu personajele.
Astfel, popa Iancu din Podeni, fratele mai mic al carciumarului Stavrache, "ramas vaduv, desi foarte tanar", devine capetenia unei temute bande de talhari, intr-un an si jumatate sporindu-si vertiginos averea cu doua sfori de mosie, un han, o pereche de case, vite si bani.

Cand ceata de talhari este prinsa "in capatul padurii Dobrenilor" si simte ca cercul banuielilor incepe sa se stranga in jurul sau, popa Iancu Georgescu alearga sa ceara ajutor "ca la un duhovnic" de la fratele lui mai mare, "nenea Stavrache" , negustor, proprietar al unei pravalii . Afland adevarul si intuind pericolul, Stavrache este ingrozit si la inceput nu stie daca va trebuie sa-l ajute sau sa-l alunge. Dar la han poposeste un grup de voluntari care plecau sa lupte in Razboiul de Independenta. Hangiul il tunde pe Iancu, il rade si il sfatuieste sa plece pe front ca sa-si piarda urma.

Pe front popa Iancu se distinge in luptele de la Plevna, unde captureaza un steag inamic. Este decorat cu "Virtutea militara" si cu o decoratie ruseasca, apoi inaintat in grad si devine ofiter.Averea lui ramane astfel in grija carciumarului, pe care vestea faptelor de vitejie ale fratelui nu-l bucura, deoarece intoarcerea acestuia ar fi insemnat pierderea averii ramasa in custodie. Acest fapt starneste aviditatea innascuta a hangiului, care doreste sa intre definitiv in posesia averii.Speranta ca fratele sau nu se va mai intoarce, pentru a nu i se descoperi crimele savarsite, se aprinde definitiv in sufletul lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.