Inalienabilitatea, insesizabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public

Trimis la data: 2009-05-27 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Arina Barbu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bunurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile, ele alcatuind proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, bunuri care sunt de uz sau de interes public. Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, adica nu pot fi instrainate (vandute sau donate). Sunt admise servitutiile asupra bunurilor din domeniul public numai in masura in care acestea sunt compatibile cu uzul sau cu interesul public caruia ii sunt destinate bunurile afectate (art. 13). Potrivit legii, aceste bunuri pot fi date insa in administrare, concesionate sau inchiriate, cu respectarea dispozitiilor legale in materie.

Astfel, bunurile din domeniul public pot fi date dupa caz in administrarea Regiilor Autonome, a prefecturilor, a autoritatilor administrative publice centrale si locale sau a altor institutii publice de interes national, judetean sau local.Darea in administrare se face prin hotararea Guvernului, consiliului judetean sau a consiliului local. Titularul dreptului de administrare poate sa posede, sa foloseasca bunul si sa dispuna de acesta, in conditiile actului prin care i-a fost dat bunul in administrare. Dreptul de administrare va putea fi revocat numai daca titularul sau nu-si exercita drepturile si nu-si executa obligatiile nascute din actul de transmitere.

In litigiile privitoare la dreptul de administrare, titularul acestui drept va sta in instanta in nume propriu. In litigiile referitoare la dreptul de proprietate asupra bunului, titularul dreptului de administrare are obligatia sa arate instantei cine este titularul dreptului de proprietate, asa cum prevede Codul de procedura civila. Statul in instanta va fi reprezentat de Ministerul Finantelor, iar unitatile administrativ-teritoriale de presedintele consiliului judetean sau de primar, mandatati in scris de consiliul judetean, respectiv consiliul local. La randul lor, acestia pot desemna un alt functionar sau un avocat care sa reprezinte in fata instantei.

Inchirierea bunurilor proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se aproba prin hotararea Guvernului, a consiliului judetean sau a consiliului local. Contractul de inchiriere se poate incheia cu orice persoana fizica sau juridica, romana sau straina, fie de catre titularul dreptului de proprietate, fie de catre titularul dreptului de administrare. Contractul de inchiriere va cuprinde clauze de natura sa asigure exploatarea bunului inchiriat, potrivit specificului acestuia. Inchirierea se poate face numai prin licitatie publica.

Concesionarea bunurilor din domeniul public se poate face cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 219 din 25 noiembrie 1998. In cazul concesiunii de domeniu public intervine un acord de vointe intre administratie si concesionar. Administratia se obliga sa puna la dispozitia concesionarului o portiune din domeniu public pe care aceasta sa-l foloseasca in mod exclusiv si exceptional, iar concesionarul se obliga sa-i plateasca administratiei o redeventa. Scopul administratiei este de a exploata domeniul public si sa incaseze venituri iar scopul concesionarului este de se folosi de domeniul public in interesul sau particular si exclusiv [1]. Concesionarea bunurilor din domeniul public se poate face prin licitatie publica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.