Inaltarea Domnului

Trimis la data: 2004-06-18
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 15833
Autor: Andrei Galenus
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1176
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după ce a suferit patimi înfricoşate, răstignire şi moarte de care s-au înfricoşat nu numai firea omenească ci sau schimbat şi stihiile cerului şi a pământului, văzând răbdarea cea mai presus de fire omenească a treia zi a înviat din mormântul cel pecetluit şi străjuit cu strajă puternică, arătându-se pe sine biruitor al morţii şi stăpân al vieţii.
PREDICA LA ÎNĂLŢAREA DOMNULUIDomnul Iisus Hristos, după ce a vorbit cu ucenicii Săi
s-a Înălţat la cer şi a şezut dea-dreapta lui Dumnezeu şi Tatăl
(Marcu cap.XIV. 19)

Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după ce a suferit patimi înfricoşate, răstignire şi moarte de care s-au înfricoşat nu numai firea omenească ci sau schimbat şi stihiile cerului şi a pământului, văzând răbdarea cea mai presus de fire omenească a treia zi a înviat din mormântul cel pecetluit şi străjuit cu strajă puternică, arătându-se pe sine biruitor al morţii şi stăpân al vieţii.
După sfânta Sa înviere din morţi s-a arătat femeilor mironosiţe care mergeau să ungă cu miresme trupul Domnului - neştiind că a înviat- şi cărora le zice : , apoi s-a arătat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli care se risipise plini de întristare şi frică ,despărţiţi acum de învăţătorul lor Iisus Hristos şi pe care îi binecuvintează cu părinteştile cuvinte . La 8 zile s-a arătat Sfântului Apostol Toma , zicându-i să nu fie îndoielnic de învierea cea din morţi , ci să fie credincios. Apoi Domnul s-a arătat multora din cei care credeau întrânsul ca să-şi arate şi mai mult puterea Sa dumnezeiscă prin învierea din morţi . Ba încă şi mai mult a petrecut în mijlocul poporului alături de ucenicii Săi timp de 40 de zile ,învăţând şi tămăduind pe cei bolnavi flămânzind şi însetând , mâncând şi ospătând în mijlocul oamenilor păcătoşi, arătându-se prin aceasta ca nu este o nălucire ci este om şi Dumnezeu , care a venit în lume să cheme la mântuire pe toţi cei osteniţi şi împovăraţi de jugul păcatelor. Îl vedem pe Domnul plin de milă şi bunătate în pridvorul lui Solomon la scăldătoarea oilor unde zăcea mulţime de bolnavi orbi şchiopi, uscaţi cum vindecă pe un slăbănog care a aşteptat 38 de ani în suferinţă. Îl vedem pe Domnul care zice stând de vorbă cu o femeie păcătoasă samarineancă lângă fântâna lui Iacov ,cerându-i apă să bea, fiind însetată firea omenească, dar o minune , Cel care a cerut apă trecătoare dăruieşte samarinencei apa cea vie apa cea veşnică , apa iertării păcatelor, după care îi făgăduieşte ca nu va înseta niciodată.
Călătorind Domnul pe cale cu ucenicii Săi şi întâlnind un orb din naştere ,Sfinţii Apostoli îl întreabă dar Domnul Doctor al sufletelor şi al trupurilor vindecându-l le-a răspuns . Iată iubirea cea mare de oameni a Lui Dumnezeu, iată cele două firi a lui Hristos , firea omenească şi firea dumnezeiească lucrătoare în mijlocul poporului Înălţa la cer cu trupul ca noi să fim şi mai tari în credinţa noastră faţă de
2
Dumnzeu care nu se desparte de sânurile părinteşti ci cu noi cei de pe pământ locuind împreună ca un om astăzi de pe Muntele Măslinilor se înalţă cu trupul cel înviat şi transfigurat de pe pământ la cer în slavă şi firea noastră cea căzută înălţându-o cu milostivirea Sa ,făgăduindu-ne tuturor ca va fi cu noi până la sfârşitul veacurilor.
Praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos are un caracter de mărire de încununare a operei mântuitoare a Lui Hristos Domnul. Cum Cel coborât cu smerenie pe pământ suferind chinuri şi moarte pentru mântuirea noastră astăzi se Înalţă în slavă cerească şezând de-a dreapta Tatălui în ceruri, unde din veci a fost biruitor al morţii, Împărat al slavei şi înoitor al firii noastre omeneşti (II Corinteni Cap.8, 9). În cartea Faptele Sfinţilor Apostoli aflăm că după patimă şi învierea Sa din Morţi Mântuitorul Hristos timp de 40 de zile s-a arătat pe sine cu multe semne doveditoare, vorbind despre cele ale Împărăţiei lui Dumnezeu până în ziua când s-a înălţat la cer după ce prin Duhul Sfânt a dat poruncile Sale apostolilor pe care ia ales.(Fapt. Ap. cap. I, 2-3), retrăgându-se apoi din Ierusalim spre Betania pe Muntele Măslinilor unde a învăţat pe ucenicii săi să propovăduiască evanghelia la toată făptura apoi ridicându-şi sfintele Sale mâini i-a binecuvântat pe dânşii şi despărţindu-se de dânşii S-a înălţat la cer (Luca cap. XXIV. 50.) Iar când se înălţa El , ei priveau la cer cu ochii aţintiţi şi iată doi bărbaţi au stat lângă El îmbrăcaţi în hai albe zicând celor ce priveau la cer: (Fapt.Ap.cap.I. 9-12).
Înălţarea Domnului cu trupul de pe pământ la cer este pentru oameni chezăşia mântuirii şi îndumnezeirii noastre după cuvintele Domnului care îndemna pe Sfintii Apostoli cât şi un indemn si pentru noi toţi (Ioan cap.XIV.2-6). Când Mântuitorul Iisus Hristos se înalţă la cer făgăduieşte Sfinţilor Apostoli că nu-i va lăsa orfani văzând mâhnirea lor sufletească la despărţire .Le făgăduieşte că va fi cu dânşii până la sfârşitul veacurilor (Matei XXVIII.20) iar în rugăciunea arhierească rostită către Tatăl zice:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.