Inceputul luptei evreilor crestini pentru Evanghelia lui Iisus

Trimis la data: 2007-12-27
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 56
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 1063
Autor: Anghel Vasile
Dimensiune: 1868kb
Voturi: 998
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un text care prezintã fapte întâmplate acum douã mii de ani. Exact în anul 5, Iudeea fierbea între revoltã împotriva ocupantului Roman, dezbinare între avuţi şi proscrişi ai norocului, între degradare moralã şi mesianism. Din rândul iniţiaţilor evrei se ridicã un profet: Iisus din Nazaret. El propovãduieşte şi aplicã prin miracole de însãnãtoşire Iubirea lui Dumnezeu pentru toţi oamenii, organizarea lor în comunitãţi spirituale de tip esenian, munca, viaţa şi credinta în comun. Lucruri practicate de poporul Evreu, dar necunoscute altor neamuri.
Titlul: ‘Actele Apostolilor’ este dat după moda elenistă, care atribuia relatărilor despre eroii antici apelativul ‘Actele lui…… ‘ (cum a fost cazul campaniilor lui Hanibal sau Alexandru Macedon). Apartenenţa ambelor texte aceluiaşi autor se atestează prin trimiterea din finalul ‘Evangheliei după Luca’ la al doilea text ; prin asemănarea de stil şi vocabular. Creştin din generaţia apostolică, Luca are o vizune realistă asupra conflictului religios între evreii mozaici şi cei creştini, generat de mişcarea socială şi religioasă a cărui exponent a fost Iisus din Nazaret.

Provenea dintro familie înstărită de evrei din Antiohia (actual în Siria). Era iniţiat în medicina sacră. Trece la creştinism sub oblăduirea rabinului (α) Saul (apostolul Pavel), iniţiat la rândul său la Yeşiva (β) rabinului Gamaliel cel Bătrân. Îl va urma pe Pavel în traseul misionar din Grecia şi la Roma. Valoarea esenţială a textului Lucanian constă în participarea nemijlocită a autorului la ultima parte a misionarismului apostolic al evreilor–creştini. Pe de altă parte sursele de documentare au avut în apostolul Luca un fin analist, capabil a pune în evidenţă semnificaţia unor momente cruciale ale expansiunii primare a creştinismului.

În textul ‘Faptele Apostolilor’ există o bogată încărcătură informaţională care atestă viaţa cotidiană şi problemele unor mari comunităţi de evrei creştini în zona Orientului Mijlociu şi în spaţiul Mediteranean. Semnificative în ce priveşte Biserica evreilor creştini de la Ierusalim, sunt relatările indirecte privind activitatea apostolului Petru (p.9.32. – 11.18.) şi Filip (p.8.440) (γ). Un alt segment de istorie a evreilor creştini este descrierea mişcării evreilor Elenişti (δ) din cadrul acestei comunităţi, a prigoanei lor după lapidarea Sfântului diacon Ştefan (de către fanaticii din Sanhedrin) (η) ; aportul acestora la înfiinţarea Bisericii creştine din Antiohia (Siria) (p.6.1.–8. ; 11.19.30 ; 13.1.3).

Esenţialul sesizat al acestei prime perioade de douăzeci şi cinci de ani este: primirea în rândul comunităţii evreilor creştini a membrilor altor neamuri : SEMN AL EXPANSIUNII CONCEPTELOR MORALE ŞI RELIGIOASE MOZAICE PRIN EVANGHELIZAREA CREŞTINĂ.
Centrul de greutate al textului este relatarea participării autorului la misionarismul Pavelian. (p.16.–p.28.). În ansamblu lucrarea este o frescă a temelor şi argumentelor primului demers creştin. El se adresa deopotrivă : evreilor prin comentarii ale textelor sfinte mozaice, grecilor prin reflecţii filozofice de natură eleusiană. Pentru toţi demersul apostolic evoca esenţa misterului creştin: un Mesia crucificat, mărturia Reînvierii lui şi apelul la conversiune prin actul Botezului Creştin şi taina Euharistiei. Obiectivitatea textului a fost atacată pe motiv că ar fi o apologie a misionarismului Pavelian.

Realitatea este că Luca redă prin mărturie directă conflictul religios dintre evreii mozaici şi cei de rit creştin; ramuri ale aceleiaşi religii monoteiste. Autorul relatează despre militantismul apostolului Pavel ; mesajele sale adresate coreligionarilor mozaici cât şi ‘păgânilor’, cavalerilor romani şi justiţiei romane, până la nivelul împăratului (cezarului). Luca a lăsat o mărturie, scrisă antrenant, a unor fapte din perioada de început a creştinismului, în calitate de martor şi participant la făurirea ei.

Ideile cheie ale textului Lucanian ar putea fi :
Credinţa în Reânvierea lui Iisus şi calitatea lui de ‘Fiu al lui Dumnezeu’;
Principalele argumente ale apostolilor în faţa oponenţilor de rit mozaic, ce negau lui Iisus calitatea de Mesia, cel prevestit de profeţi;
Misionarismul apostolilor prin fapte, predici şi exemplu personal, în actul convertireii la creştinism ;
Formele primare ale practicilor ritualului creştin;
Problema accesului la iertare divină; problemă de esenţă comună în toate dogmele de ezoterie religioasă.

În loc de concluzie, la această introducere, se poate da ca exemplu drama rabinului Saul devenit, prin convertire la Evanghelia lui Iisus, apostolul Pavel. În această decizie singulară a unui om, găsim drama evreilor convertiţi la alte religii, ce durează de două mii de ani. Apostolul Iacob cel Mic va continua respectarea Legii Mozaice în litera ei dar, la Conciliul de la Ierusalim va susţine în final solicitarea unui minim de restricţii pentru convertiţii ne evrei. Martiriul Sfântului diacon Ştefan va rupe ‘cordonul ombilical’ ce îl lega pe evreul creştin de confraţii săi mozaici. Conciliul de la Ierusalim (anul 48, din alte surse 50 e.c.) va consacra principiul ‘IERTĂRII DIVINE’ prin credinţa în Evanghelia lui Iisus.

Va dispensa pe adeptul convertit la creştinism de ritualul circumiciziei (‘tăierea împrejur’) şi de respectarea ‘ad literam’ a severei observanţe mozaice. Lucru care nu era valabil însă pentru adepţii creştini evrei (ei respectau în totalitate vechile cutume halakice). Faptul astfel subliniat este momentul rupturii între cele duă curente ale monoteismului evreu: cel mozaic şi cel creştin. Consecinţă a izgonirii ’fraţilor de către fraţi’, evreii creştini vor continua convertirea în rândul ‘popoarelor idolatre’; fenomen ce va fi continuat după secolul I de ne evrei timp de două mi de ani: în graniţele euroasiatice, apoi pe întreg globul.

Divergenţa de doctrină iniţială dar şi de natură socială, va duce la ruptura dintre evreii creştini şi cei mozaici apoi la diminuarea ponderii comunităţilor de evrei creştini. Peste aproximativ şapte sute de ani va apare monoteismul Islamic. Cu toate că nici Iisus nici profetul Mahomed nu au negat pe Moise, predecesorul lor, cei ce sau erijat în ‘fideli’ urmaşi au construit URA pentru a împiedica IUBIREA. De ce... în adevăr numai Dumnezeu ştie! Poate că ecumenismul religios sub semnul unităţii în credinţa morală a existenţei prin ‘DIVINUL UNIC’, va dărui har în sufletul celor ce ne sunt păstori, de a depăşi mirajul pe care îl dă la un moment dat închistarea în A DEŢINE PUTEREA LUMEASCĂ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.