Inceputurile crestinismului

Trimis la data: 2007-04-06
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 11
Autor: Angelica Lazar
Dimensiune: 274kb
Voturi: 458
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut in forte supranaturale.In comuna primitiva oamenii cavernelor nu-si puteau explica fenomene naturale ( ca tunete, fulgere, ploaie) decat prin existenta unor entitati dinafara planetei lor, care le-ar produce. Apoi, in epoca de inflorire a civilizatiei din sclavagism, locuitorii planetei albastre au fost politeisti.Zeii in care credeau si carora le inaltau temple si le aduceau ofrande, erau de multe ori mai pacatosi decat oamenii.Asa se explica lipsa sentimentelor nobile, a milei, a simtului dreptatii, din acele timpuri.
Aparitia crestinismului acum 2000 de ani, a adus omenirii principala calitate – umanismul.Preceptele religiei crestine, care propovaduiesc dreptatea, egalitatea oamenilor in fata lui Dumnezeu, mila, iubirea, ar duce daca ar fi aplicate intocmai la pace si bunastare pe intregul Pamant.

Crestinismul este una dintre cele trei credinte monoteiste, alaturi de iudaism si islamism.Crestinismul este religia celor care marturisesc credinta in Iisus Hristos, pe care il recunosc si cinstesc ca Fiu al lui Dumnezeu si purtator al unui mesaj universal de mantuire propovaduita de apostoli.Dar pana la aparitia crestinismului, exista credinta intr-un zeu unic, bun si drept, Dumnezeu.Numerosi profeti au raspandit pe pamant credinta in acest zeu drept.

Sa ne amintim de Moise, cel care sub influenta divina a reusit sa-si elibereze poporul, pe evrei, de sub stapanirea egiptenilor si sa-l duca pe taramul sfant din Iudeea, actualul Israel de astazi.Minunile savarsite de un om simplu, cu ajutorul unui toiag cu puteri magice, dat de Dumnezeu, dintre care cea mai uimitoare este secarea apelor marii pentru a permite trecerea oropsitului popor evreu, ne-au parvenit prin Biblie, cartea sfanta.Dumnezeu, cel dinaintea nasterii Fiului Sau, este bun si drept.

El este rabdator si iertator.Dar oamenii trebuie sa-si recunoasca, sa-si regrete si sa-si indrepte greselile pentru a-i castiga bunavointa.Tot in Vechiul Testament este descrisa pedeapsa pe care Dumnezeu a dat-o omenirii intr-un moment in care pacate strigatoare la cer nu mai puteau fi controlate decat prin inlaturarea celor care le savarseau.

Peste masura de intristat de faptul ca oamenii, cei pe care i-a creat pentru a trai dupa dreapta Sa invatatura, Dumnezeu a inundat Pamantul.Doar Noe, om credincios si drept, cu frica lui Dumnezeu, impreuna cu familia sa, a scapat de moarte, navigand ani buni pe o arca.Dar in dreapta Lui marinimie, Dumnezeu nu a vrut starpirea vietii ; la bordul vasului Noe a luat, urmand sfatul Domnului, cate o pereche din fiecare specie de vietuitoare existente pe Pamant.Astfel viata a renascut.

Acest Dumnezeu bun a facut apoi pentru omenire sacrificiul suprem ; a trimis pe Pamant pe insusi Fiul Sau, care a suferit si a murit in chinuri pentru mantuirea pacatelor omenirii.Acesta este momentul in care apare crestinismul ; existenta printre ei a lui Iisus Hristos, minunile infaptuite de acesta cu ajutorul Tatalui Sau ceresc, viata Lui cea fara de pacat adusa intru totul ofranda omenirii, a adus credinta cea dreapta in sufletele contemporanilor Sai.Iar invatatura crestina va fi raspandita apoi prin apostoli, care se vor sacrifica pe altarul adevaratei credinte, in toata lumea.

Daca privim harta lumii, vedem ca crestinismul este cea mai raspandita credinta.

Crestinismul isi are, asadar, originea in existenta lui Iisus.Intreaga Sa viata, incepand cu nasterea, faptele si mai ales moartea Sa urmata de inviere, sta sub semnul minunii dumnezeiesti.

Biblia spune ca in Nazaret, o localitate de pe teritoriul Israelului de azi, traia acum 2000 de ani o fata cuminte, cu credinta in Dumnezeu, pe nume Maria.Ea a fost aleasa sa devina mama lui Iisus.A fost instiintata in vis de un inger ca va da nastere Fiului lui Dumnezeu.Problema era daca va fi crezuta de familie ca este insarcinata, in conditiile in care nu era casatorita.Duhul divin i-a luminat insa pe parintii ei, precum si pe Iosif, logodnicul ei, ca fiul Mariei nu va fi nascut din pacat, ci intru voia lui Dumnezeu.

El a hotarat nasterea Fiului Sau ca muritor din dragoste pentru pamanteni.Iisus va raspandi invataturile Tatalui Sau printre contemporanii Lui, aducand dreapta credinta in sufletele acestora.

Conform cartii sfinte Iisus din Nazaret s-ar fi nascut pe la anul 6 i.H.

Si asa cum spuneau proorocii, care de mult prevestisera sosirea sa pe Pamant, nasterea avea sa aiba loc in Bethleeem.Intr-adevar, Maria si sotul sau Iosif ( casatoria lor a avut loc inaintea nasterii lui Iisus), s-au dus in Bethleeem pentru recensamant.Acolo, intr-un staul, asa cum spune legenda, a venit pe lume pruncul sfant.Multi credinciosi ii asteptau venirea ; printre ei cei trei crai de la rasarit, care i-au adus daruri.

Dar Irod, guvernatorul Iudeei, nu vedea cu ochi buni nasterea lui Iisus.El se temea pentru tronul sau, caci proorocii vestisera ca se va naste un mare imparat ; era insa vorba despre un imparat al sufletelor si nu despre un contracandidat la scaunul sau.Biblia spune ca Irod, pentru a fi sigur ca inlatura riscul de a fi detronat in viitor de Iisus, da porunca de a fi ucisi toti copiii mai mici de 1 an din Bethleem.Iosif insa fusese instiintat in vis despre intentiile lui Irod si sfatuit de ingerul Domnului sa plece pentru un timp in Egipt cu Maria si pruncul nou-nascut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.