Inceputurile mitropoliei Transilvaniei

Trimis la data: 2015-04-23
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 71
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eduard_C
Dimensiune: 197kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conditiile istorice in care s-au pus bazele unei ierarhii bisericesti in Transilvania au fost cu totul deosebite fata de celelalte doua principate romanesti. Primele stiri despre viata politica si bisericeasca a romanilor transilvaneni, excluzandu-le pe cele ce ne sunt furnizate de descoperirile arheologice, ne sunt furnizate de Cronica scrisa de Magistrul P., notarul anonim(Anonimus) al regelui Bela, probabil Bela al II-lea (1131-1141), cunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de Gesta Hungarorul. Bazat pe unele izvoare anterioare, precum si pe traditia vie inca in timpul sau, Anonymus mentioneaza trei formatiuni politice in teritoriile intercarpatice si unele voievodate conduse de duci sau voievozi, inca de la inceputul sec. IX si inceputul celui de al X-lea.
Primul cuprindea teritoriile dintre Mures (la sud), Somes (la nord) si Portile Mesesului (la est), fiind condus de ducele Menumorut; al doilea era in Banat, intre Mures si Dunare, condus de Glad; al treilea era in terra Ultransilvana - Tara Transilvaniei, locuit de romani si slavi, condus de un oarecare roman, ducele Gelu. Voievodatul sau se intindea intre Somes(la nord), Mures(la sud) si Portile Mesesului(la nord-vest). Aceste informatii sunt certificate de descoperirile arheologice recente sau mai vechi .

Acestor formatiuni politice, reunite sub un singur sceptru spre sfarsitul secolului al X-lea, altele, care nu sunt amintite de Anonymus, deoarece au ramas in afara contactului cu maghiarii, in perioada inaintarii lor spre centrul Transilvaniei. Acestea si-au pastrat, pana tarziu dupa patrunderea ungurilor in acest spatiu, o oarecare autonomie. Sunt asa numitele "tari", atestate documentar in secolele XIII-XIV: Tara Barsei, Tara Fagarasului, Tara Amlasului, in partile Sibiului, Tara Hategului, Tara Zarandului, Tara Maramuresului, si confirmate, de asemenea, de descoperirile arheologice.

Dupa relatarile unor cronici maghiare, din sec. XIV , dar si a altora medievale, un Gyula, duce mare si puternic, a descoperit in cursul unei vanatori in Transilvania, un oras mare, construit de romani, numit Alba, de unde numele maghiar de Gyuilafehervar sau orasul alb al lui Gyula - azi Alba Iulia. Acest Gyula, numit si cel batran (maior), a avut o fiica pe care a casatorit-o cu ducele Geza. La randul lor, acestia au nascut pe regele Stefan numit si cel Sfant, al Ungariei.

Un nepot al lui Gyula cel batran a fost Gyula cel tanar, care a avut lupte cu regele Stefan cel Sfant, in anul 1002, pentru ca s-a impotrivit acestuia si nu a vrut sa se faca crestin. Fiind infrant, spun cronicile respective, a fost botezat impreuna cu intreaga familie, in Alba Iulia, dupa ritul apusean, adus in Ungaria, iar tara sa foarte bogata si foarte intinsa, numita in limba maghiara Ardeal, a fost incorporata in Ungaria. Aici se cuvine sa facem o mentiune si anume, in Ungaria crestinismul a patruns initial dupa ritul rasaritean.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.