Inceputurile presei in lumea romaneasca

Trimis la data: 2014-07-31 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eugenia_I Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prelegerea de fata isi propune sa prezinte citeva aspecte din perioada de inceput a istoriei presei romanesti, respectiv, de la aparitia presei regulate la instituirea libertatii de expresie. Nu poate fi vorba desigur ca in cadrul unei singure prelegeri sa se epuizeze totalitatea problematicii implicate de acest subiect. De aceea voi oferi aici, ca si in alte rinduri, o lectura orientata a acestei problematici, adica sintetica si problematica.
Pe scurt, obiectivul meu este de a incerca sa clarific mai cu seama trei aspecte.

Mai intii, este vorba de a vedea in ce conditii a aparut presa in lumea romaneasca, ce factori i-au determinat evolutia, si de a reconstitui formele sale de manifestare, apoi, care sint caracteristicile acesteia in raport cu alte momente distincte in evolutia presei la noi, iar in al treilea rind voi incerca sa vad cum anume o putem integra istoriei culturii romanesti.

Pentru aceasta, voi incepe cu o scurta discutie despre istoria presei in general, apoi voi descrie conditiile culturale si politice ale perioadei aflate in discutie. Va urma o prezentare a principalelor publicatii ale epocii aflate in discutie. Doua subcapitole vor fi conscrate unor descrieri sumare ale primelor publicatii cu caracter politic si "cultural". Ultima partea va fi dedicata unor figuri de editori si publicisti din epoca: "oamenii inceputului de drum", dupa o expresie lansata de Paul Cornea, acum mai multe decenii.

Presa ca probelma
Peste tot, inceputurile presei par a avea ceva intre mitic si neguros, poate chiar suspect. Acelasi lucru, daca nu si mai apasat, se poate spune si despre istoria presei romanesti. Unde se plaseaza aceste inceputuri: trebuie sa le atasam obligatoriu de istoria tiparului si a culturii scrise sau este vorba de istorii diferite? Orice imprimat care este editat cu o anume periodicitate poate fi numit "presa". Care ar putea fi rolul presei in raport cu evolutia culturii: este un vector al acesteia sau un simplu efect, eventual, un produs derivat, secundar?

Care este relatia dintre presa, tehnologie si societate: cine determina pe cine?
Pentru aceasta este nevoie de a o serie de clarificari teoretice si istoriografice. Ce vrea sa insemne istoria presei: care este obiectul sau? Istoria publicatiilor? Istoria oamenilor de presa? Istoria evenimentelor de presa sau mai ales a relatiei dintre evenimentele istorice si cele de presa? Pare a fi insuficient.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.