Incetarea casatoriei

Trimis la data: 2010-07-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Sorin Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Incetarea casatoriei
Aspecte generale privind încetarea căsătoriei
Potrivit art.37, alin.1 Codul Familiei căsătoria încetează prin moartea unuia dintre soţi sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi. Căsătoria poate înceta şi prin moartea ambilor soţi. Încetarea căsătoriei pune capăt căsătoriei, însă din motive obiective, neimputabile vreunuia dintre soţi, la fel ca şi în cazul căsătoriei putative, în care ambii soţi sunt de bună – credinţă. Unanim se susţine în doctrină că încetarea căsătoriei intervine exclusiv din motive naturale şi obiective, neimputabile soţilor.

Referat despre Incetarea casatoriei
În ceea ce ne priveşte, nu suntem atât de categorici, deoarece moartea, care este cauza încetării căsătoriei, poate fi naturală sau violentă. În ipoteza morţii morţii violente, în funcţie de împrejurări, aceasta poate fi imputabilă chiar soţului suprivieţuitor sau, după caz, soţului decedat. La fel ca şi în cazul nulităţii, cauza încetării este ulterioară momentului încheierii căsătoriei, motiv pentru care aceasta produce efecte numai pentru viitor.

2. Efectele încetării căsătoriei
Încetarea căsătoriei se produce de drept şi are efecte doar pentru viitor. Acestea sunt următoarele :

a) Soţul supravieţuitor care, în timpul căsătoriei a purtat numele soţului decedat, poate să poarte acest nume şi după încetarea căsătoriei. De asemenea, s-a decis în practica judecătorească, că soţul supravieţuitor poate să poarte acest nume şi după recăsătorirea sa şi chiar împreună cu noul soţ.

b) Dacă soţul supravieţuitor nu împlinise 18 ani, îşi menţine capacitatea de exerciţiu dobândită prin căsătorie.

c) Comunitatea de bunuri încetează. Partea din bunurile comunecare se cuvenea soţului decedat formează masa succesorală împreună cu celelalte bunuri ce i-au aparţinut şi se va diferi moştenitorilor. Soţul supravieţuitor are chemare la moştenire conform prevederilor Legii nr.319/1944.

d) Ocrotirea părintească se exercită numai de către părintele rămas în viaţă, potrivit art.98, alin.2, Codul Familiei .

e) Obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

f) Dreptul la moştenire al soţului supravieţuitor se naşte la moartea celuilalt soţ .

Capitolul II. Cazuri de încetare a căsătoriei
Din examinarea dispoziţiilor art.22 şi art.37, alin.1, Codul Familiei rezultă că există trei cazuri de încetare a căsătoriei şi anume:
1. Moartea unuia dintre soţi
2. Declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi.
3.Recăsătorirea soţului celui ce fusese declarat mort prin hotărâre judecătorească .

1. Moartea unuia dintre soţi
În ipoteza morţii unuia dintre soţi, deşi căsătoria încetează pentru viitor, unele efecte ale acesteia se păstrează, după cum urmează:
- copii concepuţi în timpul căsătoriei, dar născuţi după încetarea acesteia, sunt consideraţi copii din căsătorie cu condiţia ca naşterea să fi intervenit înainte de a trece mai mult de 300 de zile de la data morţii soţului, potrivit art.53, alin.2, Codul Familiei .

- soţul supravieţuitor care a luat prin căsătorie numele celuilalt soţ îl menţine şi după încetarea căsătoriei. Această soluţie era expres prevăzută de art.28 Codul Familiei. În redactarea avută până la 4 aprilie 1956, când a intervenit Legea nr.4 prin care s-a dat actuala formulare a art.28 din acelaşi cod .

Art.28, alin.1, Codul Familiei prevede că: „soţii sunt obligaţi să poarte în timpul căsătoriei numele comun declarat”.
Art.28, alin.2, Codul Familiei prevede că: „dacă soţii s-au învoit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat la încheierea căsătoriei potrivit dispoziţiilor art.27 din codul de faţă, fiecare dintre soţi nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativă, decât cu consimţămantul celuilalt soţ”.

Prin această formulare s-a urmărit nu înlăturarea posibilităţii pentru soţul supravieţuitor de a purta în continuare numele soţului decedat, ci înlăturarea acelei restricţii care limita în timp, până la recăsătorirea soţului supravieţuitor, dreptul acestuia de a continua să poarte numele comun. Aceasta restricţie nu avea nici o raţiune. De aceea, în acord cu literatura juridică, socotim că, potrivit textului actual, soţul supravieţuitor are dreptul de a continua să poarte numele comun dobândit prin căsătorie chiar dacă se recăsătoreşte .

Oricum, posibilitatea soţului de a renunţa la numele comun pe care l-a purtat în timpul căsătoriei se deduce şi prin interpretarea per a contrario a dispoziţiilor art.28, alin.1, Codul Familiei. Astfel, dacă soţii sunt obligaţi să poarte în timpul căsătoriei numele comun declarat, per a contrario, această obligaţie dispare o dată cu încetarea, anularea, nulitatea sau desfacerea căsătoriei .

- soţul supravieţuitor care, în temeiul art.8, alin.3 din Decretul nr.31/1954, a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu ca efect al căsătoriei, nu o pierde la încetarea acesteia chiar dacă este încă minor, deoarece nu există un text legal care să lege pierderea capacităţii depline de exerciţiu a persoanei de încetarea căsătoriei. În prezent, în legislaţia romînească pierderea capacităţii depline de exerciţiu a persoanei fizice este determinate de punerea acesteia sub interdicţie judecătorească, în condiţiile art.11, alin.1, lit.b, din Decretul nr.31/1954, art.30-35 din Decretul nr.32/1954 şi art. 142-151 Codul Familiei, şi ca urmare a efectului retroactiv al nulităţii sau anulării căsătoriei cu excepţia căsătoriei putative .

- soţul supravieţuitor are vocaţia succesorală în concurs cu rudele soţului decedat, conform art.1-5 din Legea nr.319/10 iunie 1944.

- potrivit art.98, alin.2, Codul Familiei, soţul supravieţuitor va exercita singur ocrotirea părintească faţă de copiii minori rezultaţi din căsătoria cu soţul decedat.

- soţul supravieţuitor are dreptul de abitaţie asupra locuinţei în care a locuit cu soţul, dacă nu are altă locuinţă şi aceasta face parte din succesiune, conform art.4 din Legea nr.319/1944.

- potrivit art.87, alin.1, Codul Familiei, soţul supravieţuitor care a contribuit la întreţinerea copilului soţului decedat este obligat să contribuie a da întreţinere copilului cât timp acesta este minor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.