Incetarea drepturilor nascute in legatura cu inventia

Trimis la data: 2015-04-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ileana_S Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ea poate sa fie totala sau partiala, asadar doar pentru anumite prerogative ale continutului dreptului de proprietate industriala.
Efectele se produc pentru viitor cu consecinta caderii partiale ori totale in domeniul public.
Renuntarea este un act unilateral de vointa, asadar este un act irevocabil, totusi el poate fi anulabil dc se face dovada existentei viciilor de vointa la momentul renuntarii.
Conf art 39 alin 1 renuntarea se face prin declaratie scrisa. Aceasta declaratie se inregistreaza la OSIM care, dupa analiza, emite o decizie de admitere ori de respingere. Hotararea de admitere se publica.

Prima situatie- alin 2 art 39 - ipoteza renuntarii de catre unitate la brevetul pentru inventia de serviciu strico sensu ori lato sensu sau pentru inventia de comanda.
In acest caz, unitatea titulara de brevet are obligatia de a comunica inventatorului intentia de renuntare la brevet, iar inventatorul are un drept de preferinta pentru incheierea unui contract de cesiune in favoarea sa.

Problema juridica este urmatoarea :aceasta cesiune este cu titlu oneros sau cu titlu gratuit ? (la seminar)
Alta prob : care e sanct nerespectarii de unitate a obligatiei sale de a comunica inventatorului intentia de renuntare ? (la seminar)
A doua situatie- art 39 alin 3 - cazul in care inventia la care se renunta a facut obiectul unui contract de licenta. Prevederea legala : este necesar acordul prealabil al beneficiarului licentei.

Ratiunea e ca dc se renunta la brevet, contractul de licenta ramane fara obiect, caci renuntarea la brevet echivaleaza cu caderea in domeniul public a inventiei. Astfel beneficiarul licentei e in situatia oricarui tert. E vorba de o ocrotire a intereselor particulare => sanctiunea=nulitate relativa. Actiunea e prescriptibila, aceasta nulitate poate fi ratificata de titularul licentei.
A treia situatie- alin 5 art 39 - text modificat in 2007 - la un brevet acordat pentru inventiile care contin informatii clasificate, potrivit prevederilor art 42 alin 2, titularul poate renunta numai dupa declasificarea informatiilor si publicarea mentiunii hotararii de acordare a brevetului si a descrierii, revendicarilor si desenelor inventiei brevetate.

Trebuie declansata printr-o procedura prealabila (=declasificare inventiei), dupa aceea urmeaza procedura de publicare care nu a putut fi realizata pana in acel moment, art 42 permisese clasificarea inventiei ca secret de stat cu consecinta nepublicarii sale.
In legatura cu primele doua situatii exista o problema comuna si anume, in ce termen trebuie sa fie exercitat dreptul de preferinta ori, dupa caz, trebuie sa fie dat acordul de catre beneficiarul licentei ? In acest caz legea tace, nu exista nici o dipozitie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.