Incheierea tratatelor internationale

Trimis la data: 2014-08-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 1
Autor: nineta1
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incheirea tratatului international este o conditie fundamentala al personalitatii juridice internationale. Fiecare stat dispune de capacitatea juridica de a incheia tratate internationale. Capacitatea juridica a organizatiilor internationale de a incheia tratul international reies din regulile proprii ale acestei organizatii.
Incheierea tratatului international este un proces complex care sa desfasoare etapa . Acestea sunt :
1. elaborarea textului tratatului
2. negocierea acestuia
3. exprimarea consimtamintului statului de a se lega prin tratat.
Acestea la rindul lor pot avea si subetape. Totodata nu este necesar ca fiecare tratat sa treaca toate aceste faze.
Particularitatile ordinii si fazelor de incheiere a tratatelor internationale sunt determinate atit de continutul textului cit si de calitatea participantilor la aceasta. Astfel in privinta organizatiilor internationale nu se aplica procedura ratificarii. Statele incheie tratate internationale in persoana autoritatilor lor publice, abilitate prin constitutie si alte acte normative.
De fapt actele autoritatilor publice nu sunt altceva de cit actele unor reprezentanti speciali ai statului in vederea incheierii unui tratat international.

Aceasta capacitate trebuie sa derive de la autoritatile competente a fiecarui stat in conformitate cu dispzozitiile constitutionale sau cu alte acte normative interne.
Documentele respective poarta denumirea de "deplinele puteri".
Ultimile reprezentind defapt o autorizatie eliberata de autoritatea statului in numele careia se incheie tratatul international. In deplinele puteri sunt consumate imputernicirile uneia sau mai multor persoane de a negocia si semna un tratat international :
1. presedintele prim-ministru ministru MAE

2. seful misiunilor diplomatice numai pentru negocierea si incheierea tratateleor bilaterale intre statul acreditant si cel acreditar
3. reprezentantii acreditati ai statelor la o conferinta internationala sau pe linga o organizatie internationala pentru adoptarea textului unui tratat la aceasta conferinta.
Organizatiile internationale incheie tratate internationale prin intermediul organelor lor competente care sunt stipulate in actele constitutive sau alte acte. Eliberarea deplinelor puteri functionarilor organizatiilor internationale este reglementata de dreptul intern a oricarei organizatii.

Este scutit de prezentarea deplinelor puteri acel functionar al organizatiilor internationale care in virtutea regulilor acesteia are calitatea de a reprezenta aceasta organizatie.
La incheierea tratatelor internationale bilaterale reprezentantii statelor fac schimb de depline puteri in timp ce la incheierea tratatelor multilaterale se creeaza organe speciale pentru controlul valabilitatii acestora. Reprezentatii statelor la incheierea tratatului international trebuie sa actioneze in baza si limitele deplinelor puteri, in caz contrar actiunile lor nu vor avea actiune juridica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.