Inconstientul colectiv in viziunea lui Yung

Trimis la data: 2008-01-12
Materia: Psihologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 975
Autor: George Visan
Dimensiune: 15kb
Voturi: 91
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inconştientul colectiv este un strat mai adânc al inconştientului decât inconştientul personal; el este substanţa necunoscută din care apare conştiinţa noastră. Putem deduce existenţa sa în parte din observarea comportamentului instinctiv, instinctele fiind definite drept impulsuri la acţiune fără motivaţie conştientă.
Viziunea lui Jung cu privire la inconştient este mai pozitivă decât aceea care vede în acesta un simplu depozit a orice este inadmisibil, a orice este infantil — ba chiar animal —în noi înşine, a tot ceea ce dorim să dăm uitării. Aceste lucruri, e adevărat, au devenit inconştiente, iar mare parte din ceea ce apare în conştiinţă este haotic şi inform, dar inconştientul este matricea conştiinţei şi în el sunt de găsit germenii unor noi posibilităţi de viaţă. Latura conştientă a psihicului ar putea fi comparată cu o insulă care se ridică din mare, căreia îi vedem numai partea de deasupra apei, pe când un domeniu necunoscut mult mai vast se întinde dedesubt, acesta putând fi asemuit cu inconştientul.

Insula este Eul, cunoaşterea, acel „eu" care voieşte, centrul conştiinţei. Dar ceea ce aparţine conştiinţei, ceea ce cunosc despre mine şi despre lume şi pot direcţiona şi controla nu este pe deplin conştient în permanenţă. Uit sau reprim ceea ce nu-mi place sau ceea ce nu este socialmente acceptabil. Refulare înseamnă o mai mult sau mai puţin deliberată şi continuă retragere a atenţiei, aşa încâtideea, sentimentul, întâmplarea sortite reprimării sunt în cele din urmă expulzate din conştiinţă şi suntem incapabili să ni le reamintim.

Suprimarea — care este uneori confundată cu refularea — este necesara retragere a atenţiei de la unele lucruri, aşa încât putem fi atenţi la altele, dar în acest caz ele pot fi reamintite după vrere. Am, de asemenea, percepţii senzoriale insuficient de puternice ca să ajungă la conştiinţă şi trăiesc multe lucruri doar parţial înţelese sau de care nu devin pe deplin conştient. Aceste percepţii subliminale, laolaltă cu amintirile reprimate sau uitate, alcătuiesc un fel de ţară a umbrelor care se întinde între Eu şi inconştient şi care poate — de fapt ar trebui —să aparţină Eului; dar, ca să recurgem la altă metaforă, aceasta este o ţară care nu este mereu acoperită de mare şi care poate fi recuperată. Jung numeşte această ţară a umbrelor inconştient personal, ca să-1 distingă de inconştientul colectiv, prin care el desemnează acea latură a psihicului care este inconştientă în deplinul sens al termenului.

Inconştientul personal aparţine individului; el este format din impulsiile şi dorinţele sale infantile refulate, din percepţii subliminale şi dintr-o puzderie de trăiri uitate; acest inconştient îi aparţine doar sieşi.
Amintirile din inconştientul personal, deşi nu se găsesc cu totul sub controlul voinţei, pot, atunci când refularea slăbeşte (ca, de exemplu, în somn) să fie rechemate; uneori ele revin din proprie iniţiativă; câteodată o asociaţie întâmplătoare sau un şoc le va scoate la lumină; alteori apar oarecum deghizate în vise şi fantazări; alteori, îndeosebi dacă provoacă perturbaţii, ca în nevroză, ele trebuie „dezgropate".

Metoda lui Jung de a ajunge la aceste amintiri este analitică şi va fi discutată mai târziu ceva mai detaliat. In stadiile de început ale operei sale el utiliza ceea ce este cunoscut drept „teste de asociaţie" spre a ajunge la aceste amintiri. Testele de asociaţie au dezvăluit o particularitate a structurii psihice, anume tendinţa ideilor de a se asocia în jurul unor nuclee de bază; aceste idei asociate — colorate afectiv — Jung le-a numit complexe.

Inconştientul colectiv este un strat mai adânc al inconştientului decât inconştientul personal; el este substanţa necunoscută din care apare conştiinţa noastră. Putem deduce existenţa sa în parte din observarea comportamentului instinctiv, instinctele fiind definite drept impulsuri la acţiune fără motivaţie conştientă, sau, mai precis —deoarece există multe acţiuni motivate în mod inconştient care sunt cu totul personale şi abia dacă merită să fie numite instinctive —, o acţiune instinctivă este moştenită şi inconştientă şi are loc „în mod uniform şi cu regularitate". Instinctele sunt, în general, recunoscute; dar nu tot aşa stau lucrurile cu faptul că, atunci când suntem obligaţi să ne asigurăm în linii mari acţiunea în circumstanţe specifice, sesizăm şi trăim viaţa într-un fel care a fost determinat de istoria noastră. Prin aceasta Jung nu vrea să spună că experienţa ca atare este moştenită, ci mai degrabă că creierul însuşi a fost modelat şi influenţat de experienţele din trecutul îndepărtat al umanităţii. Dar, „deşi moştenirea noastră constă din circuite fiziologice, totuşi aceste circuite au fost trasate de procese mentale ale strămoşilor noştri.
Dacă ele ajungeau din nou la conştiinţă în cazul individului, nu o puteau face decât în forma altor procese mentale; şi deşi aceste procese pot deveni conştiente doar prin experienţa individuală şi, drept urmare, apar ca achiziţii individuale, ele sunt cu toate acestea urme preexistente care sunt pur şi simplu «împlinite» de experienţa individuală. Probabil că orice trăire «impresionantă» este tocmai o astfel de irupţie într-o veche matcă în prealabil inconştientă".
Această tendinţă, am putea spune această necesitate de a sesiza şi trăi viaţa într-un mod condiţionat de istoria trecută a umanităţii, Jung o numeşte arhetipală, iar arhetipurile sunt „forme înnăscute, a priori, de «intuiţie»... de percepţie şi aprehensiune... întocmai după cum instinctele îl incită pe om la un mod de existenţă specific uman, tot aşa arhetipurile forţează căile sale de percepţie şi înţelegere în tipare specific umane".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.