Incursiune in logica lui Aristotel

Trimis la data: 2006-07-01 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Valentina Luntea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Incursiune in logica lui Aristotel - Logica nu a purtat această denumire de la începuturile ei. Denumirea de logică, acordată acestei ştiinţe, se fixează abia în evul mediu, dar nu de la început, ci numai în urma unui întreg şi lung proces de cristalizare terminologică.Incursiune in logica lui Aristotel

Incursiune in logica lui Aristotel - Fixarea termenului de logică s-a datorat şi precizării conţinutului acestei discipline.Găsim termenul de logică şi în Comentariile lui Alexandru din Aphrodisias-sec.al II-lea e.n.

Incursiune in logica lui Aristotel - Termenul de logică se va folosi abia în secolul al XIII-lea în tratatul lui Petrus Hispanus ,,Summulae Logicales”, pentru grupul de capitole, astfel această denumire se încetăţăneşte definitiv,dar se va mai folosi, din ce în ce mai rar, şi termenul de dialectică sau canonică sensul fiind identic cu acela de logică.

Logica studiază ideile noastre( noţiunile, judecăţile,raţionamentele) numai sub aspectulstructurii lor, al formei lor logice.Ea descoperă legile şi regulile a căror respectare este o condiţie necesară pentru atingerea adevărului în procesul obţineriicunoştinţelor deduse.

Logica a apărut şi s-a dezvoltat în sânul filozofiei, fiind considerată ca o parte a teoriei cunoaşterii. Deoarece logica studiază ideile omului numai din punctul de vedere al formei lor logice, ea este numită logica formală.

Formele gândirii(noţiunea, judecata, raţionamentul) nu sunt numai obiectul de studiu al logicii formale,ele sunt studiate numai de logica formală, care face abstracţie de schimbarea, de dezvoltarea lor, adică cercetează formele gândirii ca forme constituite,definitiv cristalizate.

Forma logică a unei idei este structura ei, modul în care sunt legate între ele elementele conţinutului ei concret. Logica este, în viziunea lui Mircea Florian, o disciplină teoretică, rod al unei reflecţii ce presupune practica ştiinţifică,iar adevărurile logice îşi au rădăcinile în experienţa teoretică a omului de ştiinţă din toate domeniile, indifarent că este vorba de ştiinţe ale naturii sau de ştiinţe ale spiritului..

Teoria şi practica ştiinţifică presupun, la rândul lor, contactul nemijlocit cu obiectele.Instanţa ultimă a oricărei ştiinţe, a gândirii în genere, o constituie obiectele, cu structurile şi legile lor. Această perspectivă principială-orientarea către obiecte-constituie teza de bază a realismului ontologic susţinut de gânditor.

Pentru Dimitrie Cantemir ,,logica este arta instrumentală a filozofiei, care se ocupă cu cuvintele ce semnifică lucrurile prin concepte şi după ale cărei reguli ordonate fiind instrumentele raţionale, facem deosebirea dintre adevăr şi fals.”

Apariţia logicii este legată de sofistica practicată de contemporanii lui Socrate, Platon, Aristotel, tehnică a argumentării care degenerează treptat într-o acrobaţie verbală, care pune sub semnul îndoielii existenţa adevărului.

Creatorul logicii este Aristotel, despre care Emille Boutroux în ,,Etudes d’Histoire de la Philosophie”, Paris,1897,spune :,,Dacă este adevărat că unii oameni se încarnează uneori geniul unui popor şi că aceste vaste şi puternice spirite sunt ca actul şi perfecţiunea în care o lume întreagă de virtualităţi îşi găseşte finalul şi desăvârşirea, Aristotel, mai mult ca oricine, a fost un astfel de om ; geniul filozofic al Greciei şi-a găsit în el expresia lui universală şi perfectă”

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.