Indemanarea

Trimis la data: 2015-07-14
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina_I
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Indemanarea este capacitatea organismului de a insusi repede noile miscari si de a reconstitui activitatea motoare, rezultand din necesitatile brusc aparute la situatia schimbata.
Timpul, necesar insusirii noilor exercitii fizice depinde de "complicitatea coordanatoare", de pregatire fizica a celor antrenati, existenta practicii anterioare in executarea exercitiului dat.
Alt indice al indemanarii reprezinta capacitatea omului de a se reorandui repede la diferite feluri de activitati motrice.
In activitatea muncitoare si sportiva, indemanarea mai efectiv se arata la depozitarea enorma a putintei si deprinderii motoare.
Un alt indice ce caracterizeaza indemanarea prezinta deasemenea exactitatea executarii exercitiilor. Mai ales exactitatea inalta e necesara muncitorilor a multor profesii (la prelucrarea metalului la strung, la optica fina, conducerea transportului).
Pentru aprecierea indemanarii a celor ce invata se folosesc exercitii de control. Spre exemplu conducerea mingii de baschet printre obstacole aranjate la distante diferite una de alta.

Manifestarea indemanarii in mult depinde acei ce invata coordoneaza cu miscarile sale in timp si spatiu. In legatura cu aceasta este important de a dezvolta capacitatile intelegerii si diferentierii exacte a parametrilor motoare, ritmice si musculare.
Pentu perfectionarea coordonarii musculare se poate de efectuat sarituri in lungime de pe loc la distanta data - 50, 100, 150 cm de pe loc, cu ochii inchisi, aruncarea mingilor ( de tenis, de baschet sau volei )la distante date din diferite pozitii: de sus, de jos, dintr-o parte, de dupa cap, in urma, peste cap ; aruncarea grenatei si a altor obiecte la distanta data.

Pentru perfectionarea miscarilor in spatiu de recomanda exercitii: ridicarea mainilor la unghiul dat (30, 45, 90, 100 i��) cu ochii inchisi, exercitii analoage pentru transportul corpului, a umerilor din diferite pozitii initiale ; determinarea distantei dupa sunet si vizual; intoarcerea la 90, 100, 120, 270i�� ; aruncarea mingilor in cos, sarituri cu alergari la distanta data.
Conducerea cu miscari in timp se perfectioneaza in timpul mersului pe sportiv, alergarilor, aruncarilor, a exercitiilor cu dezvoltare complexa in timp strict determinat ( in timpul a 5, 10, 20, 30 secunde, cateva minute); in timpul executarii exercitiilor libere pe parcursul a 2-3 minute, prin repetarea exercitiilor cu exactitate la un timp stabilit.

Exercitiile complexe folosite pentru educarea indemanarii cu obiecte sau fara se recomanda sa se execute din diferite pozitii initiale ( culcat, asezat, in picioare, pe diferite inclinatii si plane, cu amplititudinea si viteza diferita. O mare valoare le au exercitiile efectuate la aparatele de gimnastica, perete si scaun de gimnastica, exercitii prin catarare, prin dansuri, cu echilibru, sarituri pe batut s.a.

Folosirea sistematica a exeritiilor cu o dezvoltare complexa actioneaza asupra acapararii practicii a celor ce invata, ce prezinta fundamentul nivelului inalt al indemanarii.
Un mijloc pretios pentru educarea indemanarii servesc jocurile sportive, mai ales fotbalul, voleiul, baschetul, hocheiul, Un loc insemnat in dezvoltarea indemanarii le au exercitiile acrobatice, combinatia exercitiilor libere. Aceste exercitii maresc orientarea in timp si spatiu.
Complicitatea exercitiilor in toate diviziunile programei a educarii fizice creste din an in an. O astfel de marire permanenta a complicitatii coordanatoare a exercitiilor duce la dezvoltarea rapida a indemanarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.