Indicatori de caracterizare ai pietelor de capital

Trimis la data: 2014-05-21
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Dogaru Laura Daniela
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Capitalizarea bursiera a pietei de capital reprezinta produsul dintre numarul titlurilor tuturor companiilor listate si pretul de piata al acestora.
Acest indicator a fost descris de Warren Buffet ca fiind probabil unica si cea mai buna forma de a evalua in orice moment dimensiunea unei piete de capital.
Acest indicator compara pretul total al actiunilor companiilor listate la bursa cu valoarea totala a PIB. Rezultatul arata astfel partea din PIB care reprezinta valoarea de piata a actiunilor. Atunci cand indicatorul este mai mare de 100%, se spune ca piata este supraevaluata, iar cand are valori in jur de 50%, se spune (pe cazul SUA) ca piata este usor subevaluata.
In general, dimensiunea pietei de capital (capitalizarea bursiera/PIB) se compara cu cea a pietei bancare (intermediere bancara/PIB) pentru a se pune in evidenta structura sistemului financiar. Atunci cand ponderea capitalizarii bursiere in PIB este mai mare decat ponderea intermedierii bancare in PIB, se spune ca sistemul financiar este determinat de piata de capital (market based). In cazul invers, sistemul financiar este considerat a fi determinat de piata bancara (bank based), respectiv finantarea economiei se realizeaza pe calea creditarii bancare si mai putin prin instrumentele pietei de capital.

O crestere in nivelul capitalizarii bursiere arata 3 situatii posibile: emisiunea de noi titluri, cresterea pretului sau conversia datoriilor companiilor in actiuni. Cresterea capitalizarii bursiere reprezinta un semnal bun pentru piata.
Lichiditatea pietei de capital (Van Horen, 2007) este demonstrata atunci cand pe o piata participantii pot executa prompt un volum mare de tranzactii fara un impact semnificativ asupra preturilor. Lichiditatea este o caracteristica importanta a pietei in functie de care investitorii isi pot fundamenta deciziile.

O piata cu lichiditate redusa genereaza mari rentabilitati ca urmare a volatilitatii preturilor, ceea ce implica riscuri sporite. Lichiditatea pietei variaza de-a lungul timpului, fiind o caracteristica impredictibila.
Sunt importante anumite aspecte lichiditatii pietei de capital, precum:
- abilitatea de a tranzactiona imediat la un pret obisnuit, comun
- abilitatea de a vinde/cumpara un activ in acelasi timp si la acelasi pret

- abilitatea de a tranzactiona o anumita cantitate dintr-un activ fara influentarea pretului sau cu o influenta minima.
Pentru cuantificarea lichiditatii se poate utiliza ca indicator adancimea pietei (market depth) care reprezinta numarul de actiuni ce pot fi vandute/cumparate fara a determina o modificare apreciabila in pretul titlurilor. Indicatorul se calculeaza ca procent al acestor titluri, fara impact asupra pretului, in total numar de titluri tranzactionate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.