Individ si grup - performanta si influenta sociala

Trimis la data: 2014-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Laur_T
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Influenta sociala se defineste ca modul in care comportamentul individual este influentat de prezenta reala sau imaginara a altor persoane.
Cele mai multe studii iau in discutie trei tipuri de influenta sociala:
Conformitate vs. Independenta - o persoana se poate conforma normelor grupului sau isi poate pastra independenta (comportandu-se independent de acestea).
Complianta vs. Asertivitate - o persoana poate fi complianta la solicitarile pe care ceilalti i le fac sau poate sa fie asertiva (sa le refuze intr-o maniera asertiva).
Conformitatea reflecta tendinta de a ne schimba opiniile, perceptiile si comportamentul sub influenta normelor grupului din care facem parte.
Opiniile cercetatorilor in legatura cu conformitatea sunt divergente. Unii sustin faptul ca conformitatea este esentiala pentru existenta grupului. Este esential pentru existenta speciei ca oamenii sa se conformeze, sa respecte anumite norme comune (normele etice si de conduita in situatii sociale). Alti autori insa sustin faptul ca conformitatea are consecinte nefaste (ex., consensul de alcool in situatii sociale).

Pe ce distanta si in ce directie se deplaseaza spotul luminos?" In prima faza a experimentului, subiectii trebuiau sa raspunda individual la aceasta intrebare. Mediile raspunsurilor lor s-au polarizat in jurul a doua valori: m1=13-20 cm; m2=3-5 cm. In a doua conditie experimentala subiectii au fost pusi cate 3 in sala si li s-a cerut sa faca aceleasi aprecieri. In acest caz cele doua medii s-au apropiat. In a treia zi toate estimarile au convers spre 7 cm. Concluzia lui Sherif a fost ca desi realitatea obiectuala e contanta, perceptia e influentata de prezenta celorlalti. Prin acest studiu, Sherif a pus bazele studiilor de influenta sociala, studii consacrate de Asch.

In experimentul sau clasic, Asch a dat subiectilor o sarcina perceptiva: pe un display apareau doua imagini: o linie etalon si trei linii (A, B, C) de comparatie. Intr-o prima faza comparatia se facea individual. In aceasta situatie toti subiectii apreciaza corect lungimea liniei corespunzatoare etalonului. Sarcina perceptiva era simpla si evidenta. Spre deosebire de grupul de control, subiectii din lotul experimental aveau de rezolvat aceeasi sarcina in grupuri de 3, 4 sau 5 persoane.

Din grup doar un subiect era naiv, restul fiind complici ai experimentatorului, instruiti sa dea drept corecta o apreciere gresita; ei isi exprimau parerea inaintea subiectului naiv. In consecinta subiectii naivi alegeau acelasi raspuns ca majoritatea grupului, desi raspunsul era evident eronat. Dintre subiecti 25% nu s-au conformat deloc, 37% doar in unele cazuri, in timp ce aproape 50% s-au conformat in mai mult de jumatate din incercari.

In cazul replicarilor transculturale, experimentele au fost invalidate la eschimosi si africani. O posibila explicatie rezida in faptul ca in aceste culturi experienta perceptiva acurata este implicata in mod direct in supravietuire, si este mult mai importanta decat grupul.
Ambele studii demonstreaza faptul ca experientele perceptive pot fi puternic influentate de prezenta altor persoane si de opiniile exprimate ale acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.