Individul impotriva statului

Trimis la data: 2003-01-19
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 1319
Autor: Dorina Nicula
Dimensiune: 17kb
Voturi: 90
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În acest prim capitol, Herbert Spencer prezintă un scurt istoric al celor două partide politica tradiţionale ale Marii Britanii, conservatorii (Tory) şi liberalii (Whig), marcând schimbările drastice care au intervenit în programele acestora în ultima vreme.
Astfel, cele două tipuri de partide reprezentau iniţial două tipuri de organizaţie socială, unul fiind de tip militar, iar celălalt de tip industrial. Pornind de la sensul cel mai larg al cuvântului “cooperare”, HS defineşte cele două partide astfel: unul ca sistemul cooperării silite (asemenea unei armate regulate, în care unităţile în diferitele lor grade trebuie să îndeplinească ordinele sub pedeapsa cu moartea şi să primească hrană, haine şi o soldă, distribuite în proporţii arbitrare), iar celălalt, ca sistemul cooperării voluntare (asemenea unui corp de producători sau distribuitori din care fiecare consimte să plătească anumite sume în schimbul unor anumite servicii, şi care au voie, în urma înştiinţării prealabile, să părăsească organizaţia dacă ea nu le place).
Astfel, cele două tipuri de partide reprezentau iniţial două tipuri de organizaţie socială, unul fiind de tip militar, iar celălalt de tip industrial. Pornind de la sensul cel mai larg al cuvântului “cooperare”, HS defineşte cele două partide astfel: unul ca sistemul cooperării silite

(asemenea unei armate regulate, în care unităţile în diferitele lor grade trebuie să îndeplinească ordinele sub pedeapsa cu moartea şi să primească hrană, haine şi o soldă, distribuite în proporţii arbitrare), iar celălalt, ca sistemul cooperării voluntare (asemenea unui corp de producători sau distribuitori din care fiecare consimte să plătească anumite sume în schimbul unor anumite servicii, şi care au voie, în urma înştiinţării prealabile, să părăsească organizaţia dacă ea nu le place).

În continuare autorul reliefează transpunerea în realitate a doctrinelor celor două partide, respectiv modul în care firea lor se oglindea în fapte. Liberalismul a început prin a se împotrivi lui Carol alIIlea şi uneltirilor lui, care aveau scopul de a restabili puterea monarhică nemărginită. Liberlaii considerau monarhia ca o instituţie stabilită de naţiune spre folosul tuturor membrilor ei, în vreme ce pentru conservatori monarhul era delegatul cerului. Iar aceste doctrine presupuneau, una, că supunerea cetăţenilor faţă de stăpânitor era condiţionată, iar cealaltă, că ea era necondiţionată.

Începând chiar cu secolul alXVIIlea, conform descrierilor furnizate de Bolingbroke, în primul partid era o dorinţă de a rezista şi micşora puterea coercitivă a stăpânitorului asupra supusului, iar în celălalt partid, dorinţa de a păstra sau mări această putere coercitivă.
Importante de menţionat sunt şi caracterele generale ale schimbărilor realizate de Whig-i (liberali);

astfel, sub înrâurirea crescândă a Whig-ilor au fost abrogate legile care opreau asociaţiile muncitoreşti precum şi aceea care stânjeneau libertatea de a călători a lucrătorilor, măsura prin care disidenţii religioşi erau slobozi să creadă ce voiau, fără teamă de pedepse civile, măsura care permitea catolicilor de a-şi mărturisi credinţa fără să piardă nimic din libertatea lor, ş.a.m.d.

Nu încape îndoială că toate aceste schimbări, fie că erau făcute sau nu de înşişi liberalii, au fost înfăptuite în conformitate cu principiile profesate şi susţinute sus şi tare de ei. Herbert Spencer, fin observator al epocii sale, se întreabă pe bună dreptate în continuare, cum se face că liberalismul, întărindu-se din ce în ce mai mult, a devenit din ce în ce mai coercitiv în legislaţia lui?

Şi tot el răspunde, aducând o întreagă pleiadă de argumente în acest sens, ilustrând printr-o serie mai mult decât cuprinzătoare de legi şi măsuri adoptate de liberali sau sub directa lor îndrumare, printr-o analogie extrem de sugestiva: daca in extremul orient, cineva ar auzi de la locuitori o povestire a unei lupte prin care ei au înlăturat un despot crud şi desfrânat, ca să pună în locu-i o persoană potrivită. Dacă acel cineva le-ar spune că ei n-au schimbat esenţial natura guvernământului lor, el i-ar uimi peste măsură; şi cu greu i-ar face să înţeleagă că înlocuirea unui despot rău-voitor cu unul binevoitor lasă, totuşi, în picioare, despotismul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.