Industria alimentara

Trimis la data: 2013-05-26 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Holban marta andreea Dimensiune: 1305kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Extractia este operatia de separare partiala sau totala a componentelor unui amestec pe baza difrentei de solubilitate in unul sau mai multi dizolvanti. Operatia de separare prin extractie implica urmatoarele faze: realizarea unui contact intim intre amestecul supus extractiei si dizolvant, separarea fazelor formate, recuperarea solutului si a dizolvantului.Primele doua faze de extractie propriu-zisa se realizeaza de cele mai multe ori in acelasi aparat, pe cand faza de recuperare necesita instalatii separate. In prezent, extractia cu solventi si cromatografia sunt cele mai utilizate tehnici de separare.

In industria alimentara este specifica extractia solid-lichid, care se bazeaza pe proprietatea pe care o au substantele lichide de concentratii diferite de a difuza una in alta atunci cand sunt puse in contact, in timp ce faza solida propriu-zisa se prezinta ca o faza inerta, care nu intervine in procesul de difuziune a substantelor lichide decat sub aspectul comportarii ca o membrana permeabila sau semipermeabila.

Extractia solid-lichid prezinta unele particularitati in sensul ca reziduul va contine totdeauna dizolvant retinut pe suprafata si in porii particulelor solide, iar extractul poate fi format dintr-o faza lichida omogena, care poate antrena particulele fine de solid. De aceea, o problema dificila este recuperarea dizolvantului din reziduurile solide.Moduri de realizare a extractiei :extractia simpla, in care solidul (inert + solut) si dizolvantul se afla un anumit timp in contact intr-un recipient. Extractia decurde lent, iar la atingerea concentratiei de echilibru se separa fazele, operatia realizandu-se in regim nestationar;

extractia multipla (in trpte), in care solidul (inert + solut), sub forma de particule, este fix iar dizolvantul se deplaseaza periodic sau continuu spaland in trepte, din solid componentul de extras (solutul). Se obtin extracte (faza lichida) din ce in ce mai diluate in solut si un rafinat (faza solida) epuizat in solut;extractia continua in contracurent cu contact multiplu, la care solidul (inert + solut) si dizolvantul circula continuu in contracurent; in orice sectiune a aparatului se stabileste o concentratie constanta in faza solida (rafinat) si lichida (extract), iar operatia decurge in regim stationar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.