Industria extractiva si de prelucrare a carbunelui

Trimis la data: 2006-05-18 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3314
Autor: Celia_me Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria extractiva si de prelucrare a carbunelui - Alături de petrol, gaze naturale, asfalt, ozocherită şi şisturi bituminoase, cărbunii de pământ fac parte din categoria rocilor caustobiolitice, de natură organică. Deşi în China cărbunii au fost cunoscuţi încă din antichitate, în Europa au fost utilizaţi drept combustibil abia în secolele XI-XII (Anglia).

Industria extractiva si de prelucrare a carbunelui - Extracţia cărbunelui are în România o veche tradiţie. Primele exploatări industriale (deşi rudimentare) sunt cunoscute din anul 1790 in Banat (Anina Doman, Secu), la Comăneşti (1835), la Codlea în jud. Braşov (1830) şi, la BaraoIt în judeţul Covasna (1830-1839). După anul 1840 sunt cunoscute exploatarile din bazinul Petroşani, remarcându-se cele de la Petrila, Vulcan, Lonea, Aninoasa si Lupeni.

Până la primul război mondial, producţia de cărbuni a ţarii era neînsemnată. Odată cu dezvoltarea căilor ferate, ca principal consumator, extracţia a cunoscut un ritm înalt de creştere, cu variaţii însemnate de la o perioadă la alta. In perioada postbelică producţia de cărbuni a crescut ca urmare a utilizării în termoenergie şi siderurgie.

Tipuri de carbuni:
Carbunii se impart in doua mari categorii: carbuni superiori si carbuni inferiori.

Carbuni superiori:
Antracitul – are o putere calorica de peste 8 000 Kcal/kg. A fost semnalat în 1890 la Schela-Gorj). Este exploatat în munţii Vâlcanului, într-o zonă cu o tectonică foarte complicată. Lentilele de antracit au până la 4 m grosime, iar producţia (circa 10 000 t/an) se utilizează la fabricarea carbidului.

Huila (5.7 mil. t) este un carbune valoros, cu proprietati de cocsificare (având – 75-90% carbon) şi o putere calorică de 6 000-8 000 Kcal/Kg. Se extrage din două bazine: bazinul Petroşani şi bazinul Banatului.

In categoria carbunilor inferiori intra:
Cărbunii bruni (600 000 t) au o capacitate calorică de până la 5 000 Kcal/Kg şi un conţinut în carbon de 65-75%. Predominant sunt utilizaţi în termocentrale şi la fabricarea brichetelor; cei din vestul Văii Jiului au însă proprietăţi de cocsificare.

Lignitul. Prin volumul exploatării (36 mii. t) lignitul este cel mai important cărbune. Rezervele (împreună cu cărbunii bruni) sunt apreciate la circa 3,9 mld tone. Utilizarea cea mai largă o are în termoenergie.

In afară de categoriile de cărbuni amintiţi mai sus în ţaţa noastră se mai exploatează turbă şi şisturi bituminoase. Turba, având o putere calorică redusă (2 000-3 000 Kcal/Kg) apare frecvent în depresiunile intramontane (Dorna, Ciuc, Giurgeu, Braşov, Borsec, Bilbor ş.a.) şi pe culmile munţilor Călimani, Ciuc, Semenic, Gilău, Harghita ş.a. Se utilizează în medicină şi in agricultură ca îngrăşământ organic.
Şisturile bituminoase au o putere calorică redusă (1 000-1 200 Kcal/Kg) şi dispun de rezerve importante; spre exemplu, pentru aria Anina-Doman acestea s-au estimat la 1,3 mld t.

Principalele bazine si centre de prelucrare:

Huila
Calitatea cărbunilor din depresiunea Petroşani creşte spre bază şi de la est la vest. Câmpurile miniere din vest (Lupeni, Uricani, Vulcan, Paroşeni) conţin huilă cocsificabilă, în schimb cele din est (Lonea, Petrila, Aninoasa, Livezeni, Dâlja) conţin huilă necocsificabila.
Huila energetică necocsificabilă extrasa din zona de est a bazinului este utilizata drept combustibil la termocentralle Paroşeni şi Mintia-Deva.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.