Industriile culturale

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 32
Autor: Raluca Letea
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De cate ori apare pe piata un produs nou, acesta este accesibil numai celor cu bani, dupa care, incetul cu incetul, datorita principiului benzii rulante si industrializarii, devine accesibil si masei. Initial, respectivul produs confera status, e o sursa de avantaj si de confort, dupa care devine o necesitate. Cu timpul, publicul uita faptul ca era scump, pentru ca achizitia sa devine o banalitate.
In anul 1947 apare termenul de industrie culturala - reprezinta ansamblul tehnicilor de productie si reproductie sociala a operelor culturale. Termenul a fost inventat de sociologii Theodor Adomi si Max Horkheimer - ei considerau ca industrializarea culturii afecteaza cultura, adica modul individual de creare a unor bunuri unice, irepetabile, non-mercantile.

Ei considerau ca industria culturala declanseaza un proces de simplificare a culturii capodoperelor, pentru a o face accesibila maselor semi-educate, pentru a le atrage si a le convinge sa cumpere produse ieftine si distractive, care sa le faca sa priveasca divertismentui imaginar, consumul facil, evadarea in imaginar, dorinta de schimbare a unor bunuri perisabile cu altele, la fel de perisabile. Pentru a rezista pe piata, se introduc alte valori, iar standardizarea productiei duce nu la valori estetice ci la valori comerciale.

Scoala de la Frankfurt sustinea ca un astfel de sistem duce la alienarea indivizilor, drogarea lor cu o cultura surogat ieftina, si la conceptia conform careia dominarea societatii de catre cei bogati e un lucru normal - cu alte cuvinte, se estompeaza sentimentele si pomirile indivizilor revolutionare. Sunt voci care sustin ca o astfel de conceptie apartine unui elitism intelectual, care subapreciaza formele de cultura populara si care critica orice forma de cultura care nu se incadreaza in standardele clasice.

Crearea, productia si distributia bunurilor culturale
Cererea de bunuri culturale este extrem de neclara, pt ca gusturile se diversifica si se schimba rapid. Acest fapt nu tine nici de intuitiile producatorilor nici de sondajele de opinie. De aceea, industria media nu prea poate fi planificata, unele mode nu rezista, altele se reproduc mimetic. In concluzie, cultura de masa este fabricata pentru placerea imediata - dar cum placerea se epuizeaza rapid, ea trebuie reimprospatata - de aceea, cultura de masa este strans legata de publicitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.