Infarctul enteromezenteric

Trimis la data: 2013-12-12 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tanasemariana Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Afectiune relative rara - infarctul enteromezenteric - in realitate intestinal, este consecinta unei intreruperi brutale si bruste a circulatiei mezenterice, care antreneaza infiltratia hemoragica difuza a peretelui intestinal.Realizeaza pe plan clinic un sindrom abdominal acut, al carui diagnostic este de cele mai multe ori extreme de dificil si al carui prognostic este redutabil.

ETIOLOGIE
A.Terenul:
-de obicei boala survine la personae care depasesc cincizeci de ani, intre 40-60 ani, cu predominenta masculine
-afectiuni cardio-vasculare in special arteriale, in antecedentele apropiate si indepartate, aggravate in momentul prezentarii: hipertensiune arteriala, antecedente coronariene, cerebrale sau angor intestinal, anevrismele arteriale, trombangeita obliteranta, flebitele profunde sau pileflebo - trombozele

-etilismul cronic, fumatul si obezitatea sau promiscuitatea, constituie factori favorizanti si agravanti
-diabetul zaharat, se inscrie printer factorii favorizanti datorita macro si microangiopatiei vasculare si a susceptibilitatii mari la infectie.
-Cardiopatiile emboligene in antecedente: stenoza mitrala, andocardita sub-acuta
-Afectiuni digestive: infectii, enterocolite, enterite, apendicite, diverticulite, inflamatii ale viscerelor abdominale, febra tifoida, dizenteria, supuratii pelviene

-Interventii chirurgicale in plina infectie viscerolimfatica difuza peritoneala
-Afectiuni pancreatice (pancreatite, tumori) sau hepatite (ciroza, hipertensiune portala, tumori maligne)
-Traumatisme abdominale

B.Mecanismul obstructiei vasculare
1.In majoritatea cazurilor, infarctul intestinal se datoreaza obstructiei brutale al unui important vas mesenteric:
a.Obstructia arteriala este de departe cea mai frecventa cauza a infarctului enteromezenteric, fiind urmarea a doua cause principale: aterotromboza si embolia arterei mezenterice superioare
Arteriopatia obliteranta aterosclerotica, determina prin prezenta ateromului o stenoza tronculara, de obicei limitata la primii centrimetri ai arterei mezenterice superioare, care urmeaza a fi brusc completata printr-o tromboza asociata, conducand la astuparea completa a vasului si la intreruperea completa a circulatiei arteriale.

Aceasta localizare este frecvent asociata cu o ateromatoza a arterei aorte abdominale, in cadrul unei ateroscleroze difuze, generalizate a sistemului arterial, astfel incat terenul arterial devine un element essential pentru diagnosticul si prognosticul infarctului enteromezenteric. Mai rar, intreruperea circulatiei poate fi datorata si unor alte boli ale sistemului arterial, cum ar fi periarterita nodoasa sa febra tifoida.

Embolia arterei mezenterice superioare, are drept punct de plecare inima stanga, reprezentand complicatia unei cardiopatii emboligene:
-stenoza mitrala cu aritmie completa
-infarctul de miocard, prin migrarea unui tromb mural dezvoltat pe o localizare subendocardica
-endocardita infectioasa
-dupa interventiile chirurgicale pe cord inchis sau deschis

b.Obstructia venoasa, mult mai rara, este consecinta frecventa a unei tromboze difuze a sistemului port, datorata fie unei tromboflebite a venei mezenterice superioare, fie unei pileflebite.Tromboflebita venelor mezenterice, poate fi la randul ei datorata unei tromboze venoase extensive cu punct de plecare la nivelul unei tromboflebite profunde a membrelor inferioare sau a pelvisului (induse uneori de o tumora maligna) sau datorata unei tromboflebite septice, complicatia unui focar infectios peritoneal (apendicita, sigmoidita, diverticulita), sau a unei afectiuni pelvine septice.Pileflebita sau flebita venei porte, poate sa fie urmarea trombozelor portale survenite in cadrul hipertensiunii portale (ciroze sau obstacole portale post sau prehepatice).

2.Infarctul enteromezenteric poate surveni in anumite cazuri in absenta unei leziuni vasculare decelabile (apoplexia intestinala a lui GRGOIRE). Absenta unei leziuni vasculare nu poate fi afirmata decat dupa o explorare chirurgicala minutioasa a cavitatii peritoneale sau la pacientii tineri exceptati de orice antecedente patologice vasculare. In aceste situatii cauzele ar putea fi reprezentate de tulburari neurovegetative mediate de nervul splanchnic (ca de exemplu in febra tifoida) sau urmarea unui soc anafilactic prin intoleranta sau reactie alergica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.