Infectia microbiana

Trimis la data: 2010-11-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 6.81 / 10
Downloads: 119
Autor: Georgiana Popa
Dimensiune: 44kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scopul cunoasterii in profunzime a interactiunii dintre agentii infectiosi si organism, cercetarea microscopica si studiile clinico-epizootologice nu mai pot satisface exigentele sporite ale stiintei contemporane . Studierea amanuntita a tuturor fenomenelor care se petrec in materia vie a incetat sa mai fie un scop in sine si se leaga din ce in ce mai mult atat de fenomenul vital in general, cat si de procesul infectios.
Infectia si imunitatea nu mai pot fi concepute azi decat in legatura stransa cu biochimia, biofizica si stiintele matematice . Acest mod de a aborda problema duce nu numai la elucidarea fenomenelor la nivel molecular, dar si la gasirea unor mijloace de prevenire si combatere eficace.Viata poate fi definita ca insusirea pe care o au anumite substante complexe (de constitutie, forma si dimensiuni bine stabilite) de a alege, fixa si transforma diferite materiale inerte din mediul inconjurator, pentru a le preface in substanta proprie (Bals).

Organismele vii sunt sisteme deschise; ele fac in permanenta schimburi cu mediul exterior. Acest complex de schimburi, cunoscut sub numele de metabolism, este caracteristica esentiala a materiei vii.Transformarile pe care le sufera substantele in timpul metabolizarii lor se fac pe doua mari planuri:1.Transformari prin care se produce energia necesara pentru indeplinirea unor functii generale ca excitabilitatea si miscarea(in sensul mobilizarii tuturor sistemelor si aparatelor ce intretin viata).

Transformari prin care se realizeaza cresterea, dezvoltarea, autoreproducerea si regenerarea.Pentru studiul infectiei intereseaza toate manifestarile metabolismului, dar cu precadere acele transformari care se refera la multiplicarea si autoreproducerea substantelor vii.
In general,organismul fiind un sistem reactional deschis, are in fiecare moment alta stare de echilibru cu mediul inconjurator.

Metabolismul reprezinta o perpetua contradictie intre organism si mediu, in sensul ca in fiecare moment conservatorismul ereditar tinde sa pastreze caracterele dobindite, iar conditiile de mediu sa le inlocuiasca cu altele, pe masura si in concordanta cu schimbarile survenite in mediu. In materia vie au fost gasite peste 60 de substante dintre cele 90 cunoscute azi. Cea mai raspindita substanta este apa, in care se gasesc electroliti.

Se gasesc apoi in diferite proportii, solutii adevarate sau coloidale, glucidele si substantele azotate. Grasimile neutre si lipoizii copleteaza tabloul general al materiei vii.Pentru problemele legate de viata, in general si de infectie si imunitate in special, cea mai mare importanta o au substantele azotate si in special forma lor cea mai evoluata,proteinele.Se cunoaste ca substantele proteice (baza materiala a vietii) sunt constituite din doi componenti principali; acizi aminati si acizi nucleici.

Acizi aminati"caramizile vietii"sunt substante cu greutate moleculara relativ mare fata de alte substante organice. Prin cimentarea lor "ca intr-un zid" ia nastere molecula de polipeptid. La randul lor un numar mai mic sau mai mare de molecule de polipipede constituie molecula de proteina complexa.Acizi nucleici sunt de asemenea cu molecula relativ mare. Exista doua feluri de acizi nucleici; acizi ribonucleici (ARN) si acizi dezoxiribonucleici.(ADN).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.