Inferentele si tipurile de inferente

Trimis la data: 2010-04-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Nedelcov Ioana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un argument este o colectie de propozitii destinate sa sustina o concluzie. Ne putem gandi la un argument ca la o cladire : construim un argument asa cum construim o casa. Pentru ca o casa sa stea in picioare, avem nevoie de o fundatie solida, de niste grinzi de sustinere etc. Acoperisul casei ar putea fi concluzia ; grinzile de sustinere si fundatia ar fi atunci premisele argumentului. Spunem despre concluzie ca rezulta din sau ca este sustinuta de premise. 6.1 Inferenta :Care este conexiunea intre premisa si concluzie in acest caz ? Ea pare evidenta. Putem insa s-o explicam, s-o generalizam, eventual, pentru alte exemple?
Daca am spune: "Ioana este obosita pentru ca azi-noapte a fost luna plina" , cum am reprezenta acest rationament? Ce legatura ar mai fi intre premisa si concluzie. Nici una aparenta, evidenta, etc.
Raspunsul logicianului la exemplul de mai sus este urmatorul [1] : ori de cate ori spunem ca premisa sustine concluzia, sau stabileste concluzia, invocam, de fapt, autoritatea unui principiu general. In primul caz, principiul general, nespus, dar evident, este : A© Toti oamenii care nu dorm destul peste noapte sunt obositi a doua zi >>.

Cu alte cuvinte, argumentul nostru nu avea doar o premisa si o concluzie ci doua premise dintre care una cu valoare de principiu general, si implicita. Toti oamenii care nu dorm destul peste noapte sunt obositi a doua zi. Ioana a dormit prost azi noapte Deci Ioana este obosita. In al doilea exemplu, care ar fi principiul general ? El este mai putin evident. Ar putea fi ceva de felul : A© Luna plina afecteaza somnul >>. S-ar putea sa nu fie nici macar adevarat (sau in orice caz, nu e adevarat pentru toata lumea, asa ca nu putem formula o propozitie universala de tipul A© Toti oamenii dorm prost in noptile cu luna plina >>).

Ce trebuie sa clarificam este raspunsul la urmatoarele intrebari :
1. ce este un principiu ?
2. Ce inseamna sa invocam un principiu ?
3. Cum lucreaza un principiu pentru a conecta premisele si concluzia ?
Principiile sunt reguli:Cunoasteti cu siguranta multe feluri de principii : legale, morale, stiintifice, filosofice sau principii orientate inspre atingerea unor scopuri personale (principii de igiena, de organizare personala, etc.etc.). Toate acestea sunt reguli care prescriu un anumit tip de comportament. Ele au doua trasaturi : in primul rand sunt generale.

In al doilea rand, sunt conditionale. Generalitatea principiilor
Propozitie singulara A© Aceasta inghetata este dulce >> - e o propozitie singulara, ne ofera informatii despre un anumit caz particular.
Propozitie (regula ?) generala A© Inghetata este dulce >> ( cu sensul : toate inghetatele posibile, orice inghetata este dulce) - ne ofera o regula generala valabila pentru toate situatiile. Atentie, exista grade de generalitate. (Propozitia A© Totul este dulce >> este chiar mai generala decat toate de pana acum. IN acelasi timp, insa, este si falsa).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.