Infiintarea trezoreriei publice

Trimis la data: 2015-02-10 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ion_M Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masurile intreprinse dupa 1989 au determinat modificari esentiale si in mecanismul financiar public astfel incat sa se asigure cadrul legal de trecere la noua economie. Mecanismul financiar, "noul mecanism", trebuie adaptat cerintelor de dupa 1989 - un prim pas legea 10/1991 privind Finantele Publice considerata o adevarata carta financiara pt Romania, modificata ulterior in 1996 si 2002.
Initial aceasta lege organica nu a precizat existenta si nu a dat definitia TP, insistand asupra principiilor bugetare si asupra notiunii bugetului de stat si bugetului unic national.

Initial aceasta lege organica nu a precizat existenta si nu a dat definitia TP, insistand asupra principiilor bugetare si asupra notiunii bugetului de stat si bugetului unic national.
O prevedere importanta a fost cea referitoare la varsamintele din profit ca prima obligatie de a vira catre stat o parte din profit inlocuindu-se sistemul de regularizare cu bugetul. In acest context traindu-se premisele pt realizarea echilibrarii bugetelor locale.

Avandu-se in vedere ca unele sectoare ale economiei nu beneficiau de suficiente resurse si in consecinta bugetele in special locale erau dificile pt a fi echilibrate s-a incercat si gasit introducerea unui mecanism nou, un instrument financiar suis generis numit Trezoreria Publica.Din 2000 controlul modului de echilibrare bugetara a devenit unul riguros si datorita desfiintarii sistemului de fonduri extrabugetare.

Pana in 1989 executia de casa a bugetului de stat era efectuata prin sistemul bancar. In mod exerimental s-a trecut la implementarea derularii prin T a resurselor statului (5 judete). O buna parte a operatiunilor mai ales de natura investitiilor au continuat sa fie realizate prin sistemul bancar.
Cu timpul, s-a trecut de la executia de casa dirijata de BNR la sistemul de Trezorerie a statului integrat in Ministerul Finantelor.
In plan reformator castigul a constat in o mai atenta supraveghere in constituirea resurselor si uramarirea alocarilor.

Premizele care au dus la constituirea unui cadru favorabil de infiintare a TP au fost urmatoarele:Modificarea cadrului organizatoric si functional al sistemului bancar si indeosebi independenta castigata in ce priveste politicile monetare de Banca Centrala. Pentru ca sistemul sa fie cu adevarat independent era necesar ca Guvernul sa beneficieze de propria banca pe care sa o gestioneze dupa regulile dreptului public, in sensul dispozitiilor depline asupra organizarii si functionarii ei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.