Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita

Trimis la data: 2009-11-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 1560
Autor: Coxy
Dimensiune: 53kb
Voturi: 82
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita
Comerciale, care au ca scop obţinerea unor producţii mari, destinate comercializăriiIîn diferite forme. Acest tip de plantaţie cuprinde 1-3 specii, cu un număr redus de soiuri, care permite o eficienţă sporită a tehnologiilor de îngrijire. Plantaţiile confierciale pot fi realizate în sistem superintensiv (cu peste 1250 pomi/ha, pomij altoiţi pe portaltoi de vigoare mică şi foarte mică), sistem intensiv (cu 400-1250 pomi/ha, pomi altoiţi pe portaltoi de vigoare mijlocie şi mică) şi mai puţin în sistem! clasic.
Referat despre Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita
Didactice şi experimentale. Acest tip de plantaţie se înfiinţează în staţiuni, facultăţi, şcoli de profil şi au rol de instruire. Aceste plantaţii sunt împărţite în parcele, după regulile tehnicii experimentale, urmărindu-se anumiţi factori. De asfemenea mai conţin şi colecţii a diferitelor specii, cu numeroase soiuri. De aliniament, care sunt amplasate în vecinătatea şoselelor, căilor ferate, canalelor de irigaţie Aceste plantaţii sunt alcătuite din specii rustice, care necesită mai puţine lucrări de îngrijire: nuc, dud, unele soiuri de măr, păr, prun. Acest tip de plantaţie se practică din ce în ce mai puţin.

Alegerea locului pentru livadă
Alegerea locului pentru o viitoare plantaţie pomicolă se face în funcţie de factorii naturali şi social-economici.

Factorii naturali
Temperatura trebuie să fie corespunzătoare din punct de vedere al mediei anuale, a minimelor şi maximelor absolute, suma gradelor de temperatură. Precipitaţiile trebuie să satisfacă speciile care vor fi cultivate. Soiurile altoite pe portaltoi de vigoare mică au nevoie de irigare, deoarece acestea nu pot rezista la seceta prelungită. Lumină este foarte importantă atât pentru speciile iubitoare de căldură: nuc, cireş, cais, piersic, migdal, dar şi pentru cele mai puţin pretenţioase cum sunt arbuştii fructiferi, care suferă în condiţii de iluminare insuficientă.

Solul.
Speciile pomicole reuşesc bine pe soluri uşoare, fertile cu pH-ul cuprins între 5,6-7,8, cu pânza de apă freatică la suprafaţă. Relieful are o mare influenţă asupra alegerii locului pentru livadă. Panta terenului se recomandă să fie în jur de 6-15%, adică terenuri care să nu necesite amenajări speciale. Expozitia terenului se alege în-funcţie de specie şi altitudine. Aşa cum s-a arătat într-un capitol anterior, cele mai bune expoziţii sunt cele sudice, estice şi vestice. în zonele sudice, plantaţiile pot fi înfiinţate şi pe versanţi nordici.

Adăposturile faţă de vânturi sunt obligatorii pentru măr, păr, gutui, prun, care sunt sensibile la curenţii de aer. Vecinătăţile. Plantaţia trebuie să fie amplasată la distanţă mare de păduri, de unde pot veni insecte şi animale dăunătoare (iepuri, căprioare, cerbi). De asemenea trebuie amplasate departe de râuri sau alte întinderi mari de apă care pot face să crească hidroscopicitatea, în cazul râurilor, să formează curenţi de aer rece şi brume. Vegetaţia naturală. Prezenţa speciilor pomicole spontane indică un mediu favorabil unei culturi pomicole. în zona stejarului şi fagului, pomi fructiferi găsesc condiţii favorabile de cultură. în zonele coniferelor, friguroase şi în zonele plopului sau salciei, umede, nu se vor amplasa culturi pomicole.

Factorii social-economici sunt:
- apropierea de pieţe de desfacere interne sau posibilitatea unei desfaceri externe;
- asigurarea forţei de muncă în tot timpul anului, ieftină;
- asigurarea căilor de acces, accesibile tot timpul anului;
- lucrările de îmbunătăţiri funciare să fie puţine, iar valoarea lor să fie mică;
- posibilităţile de aducţiune a apei pentru irigare şi tratamente fitosanitare, să fie eficiente din punct de vedere financiar;
- distanţă corespunzătoare de sursele de poluare care pot afecta calitatea fructelor, impuse de normele sanitare;
- asigurarea unui parc de maşini, dotat corespunzător, gata în orice moment pentru intervenţii.

Alegerea soiurilor si portaltoilor
Sortimentul la măr
Pe plan mondial sortimentul la măr este foarte bogat fiind apreciat la 10 – 12.000 de soiuri. Paradoxal. din aceste număr mare, producţia utilizează câteva soiuri foarte valoroase şi de largă circulaţie internaţională. Cele mai răspândite soiuri sunt: Golden Delicious şi mutantele sale, Red Delicious şi mutantele sale, Frumuseţea Romei, Cox Orange Pepin, Belle de Boskoop, Jonathan, Mc Intosh, Granny Smith, Reinette de Canada, Gravenstein, Spartan, Morgenduft, etc. Începând indeosebi din anii 90 se promovează soiurile bicolore sau roşii intens dintre care mai importante amintim: Elstar, Idared, Royal Gala, Braeburn, Gloster 69, Mutsu, Fuji, Pink Lady, etc.

Important este faptul că, la majoritatea soiurilor au fost identificate clone foarte valoroase care se deosebesc radical de soiul mamă prin culoare, aromă, gust, precocitate, astfel încât unele dintre acestea pot fi considerate soiuri noi, ca de exemplu Ionagored, Ionica care provin din soiul Ionagold. O noutate importantă a sortimentului o constituie obţinerea soiurilor rezistente la boli (rapăn, făinare, arsura bacteriană).

Sortimentul de perspectivă trebuie să corespundă la câteva deziderate care după părerea noastră sunt:
- extinderea soiurilor rezistente la rapăn, care satisfac pe fermierii decapitalizaţi şi cu posibilităţi financiare reduse. Dintre acestea mai valoroase s-au dovedit: Generos, Florina, Pionier, Voinea, Romus 2, Romus 3, Prima, Liberty, etc. Fructele acestor soiuri pot fi vândute ca fructe ecologice datorită numărului mic de tratamente efectuate;
- alinierea la sortimentul mondial şi mai ales la cel european, pentru a deveni competitivi în conjunctura integrării europene spre a putea participa la export în condiţii egale cu partenerii externi. Acest lucru necesită înmulţirea soiurilor: Elstar, Idared, Ionagold, Ionagored, Braeburn, Gala, clone de Golden Delicious, Fuji, Mutsu, etc. În ambele cazuri se vor altoi numai clone valoroase.

Portaltoii mărului
Mărul se altoieşte numai pe măr, care poate fi provenit din seminţe (portaltoi generativ) sau înmulţit prin marcotaj, eventual butaşi (portaltoi vegetativ). În ultimii 15-20 de ani în practică se utilizează aproape exclusiv numai portaltoii vegetativi. Portaltoii generativi se obţin din seminţele anumitor soiuri locale care au o bună adaptabilitate ecologică, şi care se numesc portaltoii franc: P.F. Pătul, P.F. Vieşti, P.F.Creţesc, P.F. Trotuşe P.F. Bistriţa 50, etc. Portaltoii franc imprimă pomilor o vigoare foarte mare (8-10m înălţime şi diametrul coroanei), intrare târzie pe rod, neuniformitate genetică între indivizi, longevitate prea mare. Unele avantaje ca: rezistenţa la ger, secetă, vânt etc, nu conpensează dezavantajele, de aceea aceşti portaltoi sunt aproape ignoraţi.

Portaltoii vegetativi s-au obţinut din specia Malus pumilla varietăţile praecox (dusenul) şi paradisiaca (paradisul). Primele cercetări au fost făcute în Anglia la Staţi jnea East Mailing, unde s-au obţinut primii 16 portaltoi vegetativi botazaţi seria E.M. l-XVI, cu diferite trepte de vigoare şi de precocitate. Cercetările au continuat la Institutul John Innes din Marton pentru a obţine portaltoi rezistenţi Ia păduchele lânos. Aceşti portaltoi au fost botezaşi M.M. (Marton Mailing) şi diferite numere arabe: 104, 106, 109/111. Ulterior denumirea s-a redus la un singur M., urmat de cifra romană sau arabă care îl caracterizează. Cercetările au continuat în Franţa, Suedia , inclusiv în România la Staţiunile: Geoagiu, Voineşti, Bistriţa, I.C.P. Piteşti - Mărăcineni.

In funcţie de vigoarea, precocitatea, productivitatea şi alte caracteristici biologice pe cure le imprimă soiurilor altoite, portaltoii vegetativi se clasifică în 6 grupe, de la vigoare foarte mare, compatibilă cu francul, până la o vigoare foarte mică (2,0-2,5m). Această clasificare are o importanţă mai mult istorică (teoretică), întrucât în ultimii 10-15 ani se utilizează numai portaltoi de vigoare mică, foarte mică, eventual submijlocie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.