Infiintarea unei plantatii de vita de vie

Trimis la data: 2012-05-11 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dannaella Dimensiune: 121kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe teritoriul tarii noastre vita de vie se cultiva din comuna primitiva si anume din neoliticul mijlociu. In antichitate geto-dacii de la nord de Dunare au extins mult cultura vitei de vie, care, in secolul II-I i. Hr. era raspandita pe intreg teritoriul tarii noastre de astazi. Situatia infloritoare a viticulturii si comertul dezvoltat cu vin presupune existenta unor soiuri valoroase si a unor podgorii capabile sa valorifice insusirile calitative ale soiurilor cultivate. In decursul timpului sortimentele sau statornicit pe podgorii, ajungandu-se ca, in momentul invaziei filoxerei, ele sa fie reprezentate in fiecare areal viticol printr-un numar restrans de soiuri, care imprimau un specific deosebit calitatii vinurilor.

In Dealul Mare era impamantenit sortimentul constituit din Basicata, Gordin, Braghina si Tamaioasa Romaneasca, precum si cel pentru vinuri rosii format din Negru Moale si Negru Vartos (Gh. Nicoleanu 1900). Ca urmare a dezvoltarii impetuoase a fortelor de productie, capitalismul a inviorat extinderea viticulturii si in tara noastra, stimuland precuparea pentru introducerea in cultura a unor soiuri staine, recunoscute pentru calitatea productiei.

In aceste conditii (incepand cu anul 1860) in viticultura si-au facut aparitia unele soiuri valoroase din sortimentul mondial, cum sunt: Aligote, Cabernet Sauvignon, Chasselas Dore, Chasselas Roz, Muscat Hamburg si altele. In cadrul soiurilor pentru vin, la nivelul anului 1979, cea mai mare pondere o detinea soiul Feteasca Alba (16,9 %), apoi Riesling Italian (15,1 %), Feteasca Regala (11,1 %) si Aligote (7,6 %), care insemnau cca. jumatate (50,7 %) din suprafata ocupata de soiuri in plantatii pure. In cadrul raporturilor dintre diferitele directii de productie, soiurile pentru vinuri albe detineau 67,3 %.

In ansamblul geografic, podisul transilvanean prezinta o inlantuire de dealuri, cu orientare generala sud-vestica. Terenul este foarte framantat si cuprinde toate formele de relief. Trecerea de la lunca Tarnavelor si a Muresului (altitudine medie de 234 m( la zona de dealuri, se face printr-un relief slab ondulat, constituit din nisipuri slab solificate. Incepand de la piciorul pantelor, altitudinea creste de la vest catre estul podisului atingand 500-550 m pe platforma superioara (langa Medias), 400-450 m in dreptul Blajului si 300-390 m altitudine pe platforma inferioara a Secasului.

Plantatiile viticole sunt situate pe versantii sudici ai acestor inaltimi incepand cu altitudinea de 250-270 m si pana la 400-450 m, panta acestor terenuri fiind cuprinsa intre 15-35 %. Pantele cele mai mari sunt situate pe cursul raului Tarnava Mare si descresc pe Tarnava Mica, Mures si vaile interioare.

Aceasta zona viticola, care cuprinde renumitele podgorii Tarnave, Alba, Aiud si Sebes-Apold, este situata geografic intre 45051' (Apold) - 46o53' (Batos) latitudine nordica si 23o35' (Alba Iulia)24o35'(Dumbraveni)longitudine estica.Climatul podgoriilor din podisul Transilvaniei (ecosistemul nord-carpatic) se caracterizeaza prin valori mai scazute ale bilantului termic si printr-o durata relativ redusa a perioadei de vegetatie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.