Inflatia - notiuni generale

Trimis la data: 2010-07-04 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Madalina_L Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Beneficiem de o descriere metaforica a inflatiei inca in secolul al XVI-lea, (in Miroir des Francais publicata la Nancy in 1581): "Dezordinea dezordinilor este asa de mare astazi la toate marfurile, incat, daca lucrurile nu sunt imbunatatite si insanatosite, exista temerea sa fie nevoite, in scurt timp, pentru hrana unui om de tot atata aur si argint cat greutatea sa". Deci inflatia este o "dezordine a dezordinilor" din economie pentru ca ea atinge moneda care masoara valoarea tuturor lucruri lor.
Referate similare: Nu exista referate similare

O alta definitie care descrie simptomele inflatiei dar nu spune nimic despre cauzele sau consecintele ei este data de economistii Laidler si Parkin in 1975: "Inflatia este fenomenul de crestere continua a preturilor sau de depreciere continua a valorii banilor". Definitia lui Brofenbrenner si Holzman din 1963 este mai plastica: "Inflatia este o stare de generalizare a excesului de cerere, in care "prea multi bani alearga dupa prea putine bunuri".

In literatura economica intalnim o serie de termeni legati de inflatie: deflatie, dezinflatie, stagflatie, slumflatie, inflatie importata. Deflatia este un proces monetar-material caracterizat prin scaderea durabila, pe termen lung a nivelului preturilor. Dezinflatia este un proces monetar-real care se manifesta prin incetinirea durabila si autointretinuta a ratei de crestere a nivelului general al preturilor. Ea exista intr-o tara unde rata cresterii preturilor este mai mica intr-un an, fata de anul precedent.

Dezinflatie competitiva exista atunci cand o tara reuseste sa aiba o moneda puternica si o inflatie mai redusa decat a tarilor partenere. Stagflatia presupune cresterea in paralel a inflatiei si a somajului. Inflatia este rapida iar PIB stagneaza sau creste foarte lent. Slumflatia presupune o inflatie accelerata pe fondul scaderii PIB. Declansarea fenomenului inflationist poate fi urmarea importarii acestuia din alte economii, mai ales atunci cand moneda importatorilor e mai slaba decat a exportatorilor de inflatie.

Manifestarile specifice fenomenului inflationist sunt: cresterea preturilor, deficitul schimburilor cu strainatatea, scaderea calitatii vietii, cresterea armatei de someri, conflicte salariale, falimentul unitatilor neeficiente.In mecanismul de producere a inflatiei distingem patru etape: declansare, derulare, extindere si stagnare. Declansarea inflatiei este provocata de o serie de dezechilibre.

Abaterile cererii agregate in raport cu oferta agregata, existenta si lansarea continua pe piata a unor cantitati mari de bani, dezechilibrul intre rata consumului si rata investitiilor, majorarea cheltuielilor bugetare si cresterea lenta a veniturilor (deficitul bugetar), cresterea preturilor ca urmare a costurilor in crestere si a zvonurilor existente, intensificarea relatiilor de creditare prin crearea banilor de cont, concurenta si diferenta de productivitate la producator, calitatea si strategia actului de guvernare, conditiile internationale de racordare a economiei nationale la economia mondiala, sunt numai cateva dintre acestea.

Dupa declansarea fenomenului inflationist economistul M. Flamant a evidentiat existenta a trei momente intermediare. Cresterea tensiunii inflationiste prin accentuarea dezechilibrului cerere-oferta in sectoarele importante ale economiei, este urmata de presiunea inflationista, adica de cresterea autointretinuta, de ansamblu a preturilor si de al treilea moment care este socul inflationist, urmare a primelor doua faze sau a unor evenimente deosebite (socuri petroliere). Continutul celorlalte trei etape este sugerat de insasi denumirea lor: derulare, extindere, stagnare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.